Linkovi

Dizni otvara park na Floridi uprkos pogoršanju pandemije


Diznijev svet - zabavni park u Orlandu na Floridi.
Diznijev svet - zabavni park u Orlandu na Floridi.

"Najmagičnije mesto na Zemlji" se ponovo otvara posle skoro četiri meseca, sa novim pravilima uvedenim da bi se sprečilo širenje Kovida-19.

"Magično kraljevstvo" i "Životinjsko carstvo" u parku "Diznijev svet" se ponovo otvorilo u subotu dok se Epkot i "Holivudski studiji" otvaraju četiri dana kasnije.

Zabavni park je otvoren u trenutku kada se registruje dramatični porast broja stanovnika Floride koji su testirani pozitivni na koronavirus. Mnogi gradovi i okruzi širom države su nedavno ponovo uveli restrikcije koje su ukinute u maju, kada se činilo da je broj slučajeva opao.

Svi Diznijevi parkovi u Orlandu su zatvoreni sredinom marta, u pokušaju da se zaustavi širenje virusa. "Universal Orlando" i "SeaWorld Orlando" su se zatvorili u isto vreme ali su se ponovo otvorili pre nekoliko nedelja, nakon što su uveli slična pravila da zaštite zaposlene i posetioce.

Nova Diznijeva pravila nalažu obavezno nošenje maske i držanje razdaljine. I posetiocima i zaposlenima se meri temperatura na ulasku u park. Vatrometi i parade su privremeno ukinuti, da bi se sprečilo veće grupisanje ljudi.

U protekla dva meseca, Dizni je otvorio svoje parkove širom planete. U maju, kompanija je otvorila Dizni Springs, kompleks prodavnica, restorana i rolerkostera u odmaralištu Lejk Buena Vista u Orlandu.

Život u vreme koronavirusa u Njujorku
Život u vreme koronavirusa u Njujorku

A doktor Entoni Fauči, glavni američki stručnjak za infektivne bolesti, upozorio je da se pandemija pogoršava u Sjedinjenim Državama jer zemlja nema koherentnu strategiju da zauzda virus.

“Kada se, kao zemlja, uporedimo sa drugim zemljama, ne mislim da možete reći da dobro stojimo, mislim - jednostavno nije tako", rekao je Fauči u nedavnom intervjuu.

U petak, u SAD je prijavljeno više od 65.000 novih infekcija, što je najnoviji u nizu dnevnih rekorda.

SAD su i dalje najteže pogođena zemlja, sa 25% ukupnih svetskih potvrđenih infekcija i smrtnih slučajeva. Više od 3 miliona i 100.000 ljudi u SAD je zaraženo Kovidom-19 a više od 134.000 je umrlo od te bolesti, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins.

Kalifornija je objavila da će do kraja avgusta pustiti na slobodu oko 8.000 zatvorenika u pokušaju da zaustavi širenje virusa unutar zatvorskog sistema. Najmanje polovina od 3.000 zatvorenika u državnom zatvoru San Kventin je testirana pozitivna na virus.

Za to vreme, u Francuskoj je jedan vozač autobusa preminuo od posledica povreda. Ove nedelje su ga u gradu Bajon pretukli putnici koji su odbili njegov zahtev da nose maske, koje su obavezne u francuskom javnom prevozu.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu priznao je u petak da je odluka da se dozvoli otvaranje barova i drugih biznisa možda doneta "prerano". Ministarstvo zdravlja u Izraelu je objavilo 1.500 novih slučajeva - što je dnevni rekord u toj zemlji.

A u Australiji, u Melburnu je uveden šestonedeljni karantin zbog rasta slučajeva koronavirusa. "Niko ne voli da bude zatvoren u kući, to je frustrirajuće, to je izazov ali strategija će biti uspešna ako svako odigra svoj deo", izjavio je Danijel Endruz, premijer države Viktorija, čiji je Melburn glavni grad.

XS
SM
MD
LG