Linkovi

Tramp traži otvaranje škola uprkos širenju koronavirusa


Lidija Hasebrok piprema se za onlajn ceremoniju završetka škole u Bruklinu, u Njujorku, 11. jun 2020 (Foto: Rojters/Caitlin Ochs)
Lidija Hasebrok piprema se za onlajn ceremoniju završetka škole u Bruklinu, u Njujorku, 11. jun 2020 (Foto: Rojters/Caitlin Ochs)

Predsednik Donald Tramp traži otvaranje škola ove jeseni, uprkos naglom rastu zaraženih od koronavirusa širom zemlje, mahom među mladim Amerikancima, i sve većem broju hospitalizacija u mnogim državama.

Tramp je na sastanku u Beloj kući o tom pitanju rekao da će izvršiti pritisak na guvernere da otvore škole i ustvrdio da neki ljudi žele da ih drže zatvorenim iz političkih razloga.

"Nema šanse, zbog čega ćemo da izvršimo pritisak na guvernere i sve ostale da otvore škole", poručio je američki lider na sastanku kojem su prisustvovali školski i zdravstveni zvaničnici.

Tramp je priznao da raste broj zaraženih u nekim državama, ali je dodao da je stopa smrtnosti naglo pala i da su mladi ljudi, koji se zaraze, u "izvanrednom stanju".

"Vreme je da budemo otvoreni, da ostanemo otvoreni, a požare ćemo gasiti kako budu izbijali", rekao je američki lider.

Sa guvernerima je razgovarala i sekretarka za obrazovanje Betsi Devos koja je, prema navodima agencije Asošijeted pres, kritikovala planove nekih lokalnih okruga da se nastava u školama drži samo nekoliko dana nedeljno. Devos je, prema audio snimku razgovora do kojeg je došao AP, poručila da škole moraju da budu "u potpunosti operativne" čak i u svetlu pandemije koronavirusa.

Biznisi i konzervativne organizacije ističu da je ponovno, bezbedno otvaranje škola važno za povratak roditelja na posao i oživljavanje američke ekonomije.

Direktor Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) Robert Redfild rekao je na forumu u Beloj kući da bi škole trebalo da budu otvorene dok je koronavirus i dalje prisutan, ali da mogu da budu preduzete adekvatne mere bezbednosti. Redfild je dodao da centri nikada nisu preporučili zatvaranje škola.

"Moramo da ponovo otvorimo škole. To možemo da uradimo bezbedno. Trebalo bi da se obavežemo i jednostavno to uradimo", naglasio je Redfild.

Državne i lokalne vlade, pod čijom su upravom osnovne i srednje škole, pokušavaju da utvrde kako će izgledati nova školska godina i da balansiraju potrebu za obrazovanjem i rizik od širenja virusa.

Predavači kažu da su socijalizacija dece i drugi benefiti, kao što su školski programi za ishranu, od ključne važnosti. Eksperti takođe navode da nastava na internetu produbljuje podele između siromašnijih i bogatijih Amerikanaca, koji imaju veći pristup tehnologiji.

Većina roditelja dece školskog uzrasta takođe zavisi od njihovog odlaska u školu da bi mogla da radi.

Međutim, zbog alarmantanog rasta broja novozaraženih u SAD, naročito među mladima, strahuje se da je povećan rizik da deca prenesu virus odraslima kod kuće ili starijim nastavnicima i zaposlenima u školi.

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti "ohrabruju školske okruge da utvrde planove za otvaranje kojima se predviđaju slučajevi Kovida 19, umanjuje rizik od širenja i zatim ograničava potreba za potencijalnim zatvaranjem škola", rekao je zvaničnik administracije.

Florida, čiji je guverner republikanac, u ponedeljak je izdala sveobuhvatnu uredbu o povratku đaka u škole na jesen, uprkos ogromnom rastu broja novozaraženih i hospitalizacija u toj državi.

Guvernerka Mičigena, demokrata Grečen Vitmer, rekla je da je još rano doneti odluku o školama, imajući u vidu nova žarišta u zemlji.

"Ako Tramp želi da se škole ponovo otvore, trebalo bi da traži da se širom zemlje nose maske", rekla je Vitmer za kablovsku mrežu CNN i dodala da je nošenje maske "jednostavno i efikasno" rešenje za suzbijanje širenja virusa.

Koledži i univerziteti takođe razmatraju planove za povratak na jesen, uključujući i izmene kada je reč o onlajn časovima.

Trampova administracija u ponedeljak je saopštila da strani studenti moraju da napuste zemlju ako se u njihovim školama nastava bude u potpunosti držala na internetu, što bi moglo značajno da umanji profit tih obrazovnih ustanova.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG