Linkovi

Fauči: Situacija u SAD je ozbiljna, odmah nešto preduzeti


Pacijent oboleo od Kovida 19 u bolnici u Hjustonu, Teksasu
Pacijent oboleo od Kovida 19 u bolnici u Hjustonu, Teksasu

Američki stručnjak za infektivne bolesti i član radne grupe za borbu protiv koronavirusa Entoni Fauči izjavio je da aktuelna situacija sa Kovidom 19 "nije dobra i da je ozbiljna", te da se nešto odmah mora preduzeti.

Fauči je rekao da su SAD i dalje "duboko u prvom talasu pandemije" i da broj obolelih nikada nije bio dovoljno nizak kao što je planirano, prenosi Rojters.

On je uporedio aktuelnu situaciju sa onim što se dešava u Evropi, gde se broj obolelih povećao posle otvaranja, ali se otvaranje desilo tek pošto je broj obolelih dovoljno opao i vrh zaraze prošao.

"Mi nikada nismo dovoljno spustili broj obolelih i sada on ponovo raste. Situacije je ozbiljna i treba odmah nešto preduzeti", kazao je Fauči.

Broj obolelih širom SAD konstatno raste i skoro je duplo veći nego pre mesec dana.

U 40 od 50 američkih saveznih država broj obolelih raste, a bolnički kapaciteti se polako popunjavaju.

Tri velika američka medicinska udruženja - Američka medicinska asocijacija, Udruženje medicinskih sestara i Udruženje bolnica - apelovala su u pismu javnosti na Amerikance da nose maske, drže distancu i peru ruke.

Udruženja su pandemiju nazvala "najgorom krizom javnog zdravlja poslednjih decenija" i ocenila da se pre vremena odustalo od preventivnih mera.

Šef Trampovog kabineta Mark Medouz kazao je za Foks njuz da je administracija ostavila guvernerima i lokalnim vlastima da odluče koje će mere preduzeti.

"Nošenje maski zavisi od mesta do mesta, ali ne postoji naređenje na nivou cele zemlje", rekao je Medouz.

Na Floridi, jednoj od država gde se proteklih dana beležilo i do 10 hiljada obolelih dnevno, restoranima i teretanama je ponovo naređeno zatvaranje. Plaže su bile zatvorene tokom proteklog prazničkog vikenda, ali se ponovo otvaraju u utorak.

Dok se grad Džeksonvil sprema da bude domaćin predstojeće Republikanske nacionalni konvencije, gradonačelnik je na Tviteru pozvao građane da nose maske. Neki prkosni stanovnici Floride odgovorili su protestom.

A gradonačelnica Atlante u Džordžiji, Keiša Lens Botoms, čije se ime pominje u najužem izboru za potpredsednicu demokratskog kandidata Džoa Bajdena, saopštila je da su ona, njen suprug i jedno od dece testirani pozitivni na virus.

"Moj suprug bukvalno spava od četvrtka. Nemam ideju kako smo se izložili virusu, bili smo vrlo oprezni. Čak su i moja deca vodila računa. Zapanjena sam”, izjavila je Botoms u intervjuu za CNN.

Guverner Zapadne Virdžinije, u kojoj se na dnevnom nivou registruje 30 odsto više obolelih, naredio je svima starijim od 9 godina da nose maske u zatvorenim prostorima.

Guverner Kalifornije odlučio je da restorani i barovi više ne mogu da služe goste na zatvorenom u San Dijegu i još pet okruga.

A dok univerziteti kao što je Harvard najavljuju da će tokom jeseni nastavu obavljati isključivo preko interneta, komesar za obrazovanje Floride naredio je da sve škole budu otvorene 5 dana nedeljno, osim ako ne bude preporučeno drugačije.

U SAD je od Kovida 19 umrlo više od 130 hiljada ljudi, a zaraženo je više od 2,9 miliona.

XS
SM
MD
LG