Linkovi

SAD: Više od tri miliona zaraženih od koronavirusa, zaoštrava se debata o školama


Redovi ispred banke hrane u Kvinsu, u Njorku, 15. maj 2020. ( Foto: Rojters/Brendan McDermid/Arhiva)
Redovi ispred banke hrane u Kvinsu, u Njorku, 15. maj 2020. ( Foto: Rojters/Brendan McDermid/Arhiva)

U Sjedinjenim Državama je u utorak registrovan najveći dnevni rast novozaraženih od izbijanja pandemije koronavirusa – više od 60 hiljada. Od Kovida 19, oboljelo je više od tri miliona Amerikanaca, a bolnice u mnogim državama su na ivici kapaciteta.

Koronavirus se ubrazno širi u Americi, koja ima više zaraženih nego bilo koja druga zemlja u svijetu. Od Kovida 19 preminula je najmanje 131 hiljada Amerikanaca, ali predsjednik Donald Tramp ipak tvrdi:

“U veoma smo dobroj situaciji. Stopa smrtnosti je najniža u svijetu”.

Doktor Entoni Fauči, vodeći ekspert za zarazne bolesti, odbacuje te navode.

“Pronalaziti utjehu u nižoj stopi smrtnosti je lažni narativ”.

Prema novom modelu Univerziteta Vašington, od Kovida bi prije Božića moglo da umre 200 hiljada Amerikanaca. Zbog teške situacije, pojedine države ponovo uvode restriktivne mjere, dok su bolnice i zdravstveni sistemi na ivici kapaciteta.

“Naše bolnice će biti pune za nekoliko dana”, upozorio je Roj Nirenberg, gradonačelnik San Antonija u Teksasu gdje je vojska poslala medicinske sestre i specijaliste.

Na Floridi, 100 medicinskih sestara ide u Majami gdje se upotreba respiratora više nego udvostručila, dok su popunjeni kapaciteti na intezivnoj njezi u 50 bolnica širom te države. U Arizoni, lokacije za testiranje su preopterećene, a u laboratorijama dolazi do zastoja.

Rekordan broj novozaraženih u SAD
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

"Ljudi su čekali 13 sati da se testiraju, a dugo se čekalo i na rezultate”, rekla je gradonačelnica Finiksa Kejt Galego.

Međutim, potpredsednik SAD Majk Pens rekao je u sredu da procenat pozitivnih testova na koronavirus počinje da se stabilizuje u teško pogođenim državama Floridi, Teksasu i Arizoni. Takođe je naveo da je primetan pad broja pacijenata u hitnoj pomoći u Arizoni i na Floridi.

Tramp preti ukidanjem pomoći

Uprkos pogoršanju situaciju u nekoliko država, predsjednik najavljuje da će izvršiti prtisak da se otvore škole, iako o tome odlučuju lokalne vlasti, a ne federalna vlada.

“Izvršićemo pritisak na guvernere i sve ostale da otvore škole”, rekao je Tramp.

Predsjednik je u srijedu na Tviteru zaprijetio da će obustaviti finansiranje škola ako ne budu otvorene na jesen, dok je smjernice Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) o tom pitanju nazvao "preoštrim i skupim".

Nije jasno na koju je federalnu pomoć školama Tramp mislio. Prema američkom Ustavu, države su odgovorne za osnovno i srednje obrazovanje, ali federalna vlada obezbjeđuje određene dodatne izvore finansiranja, prenosi agencija Rojters.

Potpredsednik Majk Pens u međuvremenu je najavio da će CDC izdati nove smernice za otvaranje škola naredne nedelje, kako bi se "dodatno pojasnile" stvari.

Centri su već izneli niz preporuka za škole, među kojima su testiranje na Kovid 19, podela učenika u manje grupe, obroci u učionicama umesto u kafiterijama i distanca između klupa ili zaštitne ograde ako nije moguće ostaviti prostor između stolica.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG