Linkovi

Ustoličen partijarh Porfirije, SAD čestitale izbor SPC i vernicima


Novi patrijarh SPC Porfirije (foto Fonet)
Novi patrijarh SPC Porfirije (foto Fonet)

Mitropolit Porfirije u petak je u beogradskoj Sabornoj crkvi svetog arhangela Mihaila uveden u tron arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog, čime je postao 46. patrijarh SPC.

Liturgiji ustoličenja prusustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović i ministri Vlade Srbije, preneo je FoNet.

"Molim se bogu i molim sve vas da me molitveno i delatno podržite, da veliki zadatak koji je stavljen pred mene i položen na moja nejaka pleća iznesem radosno", poručio je u prvom obraćanju patrijarh Porfirije.

Sa dubokim smirenjem i osećanjem strahopoštovanja prihvatam danas činjenicu da sam ja nedostojni, saglasjem arhijereja, uzveden u presto velikog arhijerejstva u kome treba da sedi dostojan, poručio je patrijarh Porfirije u Sabornoj crkvi, gde je održana Sveta arhijereska liturgija.

Poželeo je da kao 46. patrijarh bude "makar u najmanjoj meri skromni naslednik velikih i svetih prethodnika".

"Ostavljen nam je uzvišeni životni cilj - da hodimo stopama mudrosti patrijarha Germana, stazama svetosti patrijarha Pavla i da budemo čeda patrijarha Irineja u velikom podvigu mirotvorstva", poručio je patrijarh Porfirije.

Čestitke Sjedinjenih Država

SAD čestiale su SPC i njenim vernicima izbor mitropolita Porfirija za novog patrijarha, saopštio je zvaničnik Stejt departmenta. Čestitka je stigla i iz Ambasade SAD u Beogradu.

"Sjedinjene Države čestitaju Srpskoj pravoslavnoj crkvi i njenim vernicima izbor mitropolita Porfirija za novog patrijarha", napisao je na Tviteru portparol Stet dipartmenta Ned Prajs.

"Želimo mu uspeha u njegovim naporima da ostvari jedinstvo, međuverski dijalog i mir za sve", stoji u poruci.

Izbor patrijarha "kao duhovnom vođi verujućeg naroda u Srbiji" preko poruke na Tviteru čestitala je i Ambasada SAD u Beogradu i poželela mu "dobro zdravlje i milost Božiju".

"Neka pod njegovim vođstvom drevna mudrost crkve donese novo doba jedinstva, međureligijskog dijaloga i mira građanima moderne Srbije svih vera", navedeno je u čestitki Ambasade SAD.

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije izabran je u četvrtak za novog, 46. patrijarha Srpske pravoslavne crkve.

Mitrpolit Porfirije se našao među trojicom kandidata u najužem izboru, a kovertu sa njegovim imenom izvukao je monah Matej. U užem izboru bili su i episkop bački Irinej i episkop banjalučki Jefrem.

XS
SM
MD
LG