Linkovi

Ispraćaj patrijarha Irineja, Pompeo izrazio saučešće


Pripadnici garde Vojske Srbije nose sanduk sa telom preminulog partijarha SPC Irineja, ispred crkve Arhangela Mihaila u Beogradu, 21. novembra 2020. (Foto: Rojters, Marko Đurica)
Pripadnici garde Vojske Srbije nose sanduk sa telom preminulog partijarha SPC Irineja, ispred crkve Arhangela Mihaila u Beogradu, 21. novembra 2020. (Foto: Rojters, Marko Đurica)

Pored odra u Hramu Svetog Save, na koji je oko podneva položen kovčeg s posmrtnim ostacima preminulog patrijarha srpskog Irineja, popodne je počelo čitanje Jevanđelja, koje će trajati neprekidno do nedelje u 09:00 časova, kada će biti služena zaupokojena liturgija.

Vernici su uglavnom poslušali poziv SPC da, zbog poštovanja mera za suzbijanje koronavirusa, ne dolaze u Hram, tako da ih je unutra veoma mali broj, a malo ih i dolazi, i posle odavanja pošte patrijarhu, odmah odlaze, javlja FoNet.

Na ulazu u Hram Svetog Save su dva pripadnika Garde u svečanim uniformama, a okolo i ispred su pripadnici Žandarmerije i obične policije.

Na platou ispred Hrama su samo novinarske ekipe i nekoliko desetina građana.

Ranije u subotu, u Sabornoj crkvi u Beogradu završena je liturgija i pomen patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Irineju, a povorka sa kovčegom nakon toga krenula je ka Hramu Svetog Save.

Posmrtni ostaci patrijaraha Irineje bili su, tokom liturgije koju je služio mitropolit dabrobosanski Hrizostom, izloženi na odru u otvorenom zastakljenom kovčegu.

Vernici i poštovaoci odavali su počast preminulom poglavaru SPC ne uvažavajući u potpunosti preporučene mere Kriznog štaba i obaveštenje Sinoda SPC da će se tokom procesije "SPC striktno pridržavati mera koje su zbog teške epidemiološke situacije u našoj zemlji propisali nadelžni državni organi".

U Srbiji je proglašena trodnevna žalost, a Sveti Sinod SPC pozvao je sveštenstvo i vernike da "umnože molitve za pokoj duše" preminulog patrijarha.

Kovčeg s posmrtnim ostacima patrijarha Irineje u subotu ujutro je, posle kratkog pomena u zgradi Patrijaršije, uz počasnu stražu Garde Vojske Srbije, prenet na odar u Sabornu crkvu arhangela Mihaila.

Patrijarh Irinej biće sahranjen u kripti Hrama Svetog Save.

Pompeo: Inspirativni vođa cenjen i izvan Srbije

Američki državni sekretar Majk Pompeo u ime američkog naroda izrazio je saučešće Svetom Arhijerejskom Sinodu povom smrti patrijarha Irineja. Izjavu saučeća na Tviteru je objavila američka ambasada u Srbiji.

XS
SM
MD
LG