Linkovi

Vladika Teodosije: Irinej isticao da se ne smemo odreći naše svete zemlje


Vladika Teodosije tokom obraćanja novinarima u manastiru Gračanica (Foto: VOA)
Vladika Teodosije tokom obraćanja novinarima u manastiru Gračanica (Foto: VOA)

Patrijarh srpski Irinej imao je veliko razumevanje za Kosovo i njegov stav o Kosovu je bio veoma jasan, rekao je povodom smrti patrijarha Irineja, episkop raško-prizrenski Teodosije.

Vest o upokojenju patrijarha Irineja sa tugom i bolom u duši dočekana je na Kosovu, dodao je Teodosije obraćajući se novinarima u porti manastira Gračanica.

„Mnogo bi mogli da kažemo o našem patrijarhu i njemu zasta pripada da bude otac svih nas naročito na Kosovu i Metohiji. Imao je veliko razmevanje za Kosovo i Metohiju i za sve nas koji ovde živimo, istrajavamo i opstajemo. Bio nam je velika podrška, naročito meni kao episkopu, sveštenstvu, monaštvu, ali i vernicima i narodu koji istrajava sve ovo vreme i ne žele da napuste ove svete prostore“.

Episkop Teodosije ponovio je i - kako je kazao - stav patrijarha Irineja u vezi sa Kosovom.

„Njegov stav je bio veoma jasan po pitanju Kosova i Metohije, kao i Sveti arhijerejski sabor i naš patrijarh je svaki put isticao da se ne smemo odreći naše svete zemlje, našeg Jerusalima, našeg Prizrena, Pećke patrjaršije, naših Dečana, Gračanice. Da je to srce i naša duša. Da ako se odreknemo Kosova i Metohije i ako napustimo ove svete prostore mi više nećemo postojati i nećemo biti ono što su vazda bili naši preci i naši sveti i da ćemo postati potpuno nešto drugo, nama strano i ne nama svojstveno. Te reči i takav stav patrijarha nama ulivaju dodatnu snagu, ali i obavezu da mi istrajemo na tom putu da njegov zavet, amanet očuvamo. Ja kao episkop zaista sam to doživeo kao njegov amanet meni, da istrajemo do kraja, da ostanemo i da se ne smemo nikada, odreći naših svetinja na Kosovu i Metohiji“.

Episkop Teodosije se osvrnuo i na nedavno upokojenje mitropolita Amfilohija.

“Za kratko vreme izgubili smo dva istinska pastira, roditelja, mitropolita Amfilohija i sad evo našeg divnog patrijarha Irineja. Gospod ih je uzeo i gospod ima svoje planove i mi iako smo tužni u ovom trenutku, jer smo izgubili roditelje svoje, duhovne na prvom mestu, a onda su nam bili i sve drugo, mi nismo očajni. Mi hrišćani imamo nadu i naročito u ovom trenutku se molimo za pokoj duše počev od mitropolita Amfilohija i patrijarha Irineja i smatramo da su oni sad bliži Bogu i da imaju veću slobodu pred Bogom i da nas oni zastupaju sada u ovom trenutku kada nam je to zaista potrebno - dodatna snaga, nešto iznutra što će nas pokrenuti i motivisati da na prvom mestu da istrajemo, a onda da kao ljudi budemo uspravni pred svima i da ono što je najvažnije - sačuvamo svoju veru, svoje svetinje i svoj narod na ovim prostorima”, poručio je episkop raško-prizrenski Teodosije.

Patrijar Irinej je deo svog života proveio i na Kosovu. Završio je Bogosloviju u Prizrenu, gde je kasnije bio profesor i rektor.

XS
SM
MD
LG