Linkovi

Kongres nadomak usvajanja novog predloga zakona o sankcijama Rusiji


Zdanje američkog Kongresa (Foto: AP/Jacquelyn Martin)
Zdanje američkog Kongresa (Foto: AP/Jacquelyn Martin)

Članovi Kongresa nadomak su postizanja sporazuma o zakonskom rešenju kojim bi Rusija bila sankcionisana zbog poteza koje povlači prema Ukrajini – uključujući i pojedine mere koje mogu stupiti na snagu pre eventualne ruske invazije, izjavila su dvojica vodećih članova tog tela.

Bob Menendez, predsedavajući senatskog Odbora za spoljne poslove, i Džejms Riš, lider republikanske manjine u tom telu, izjavili su da bi se naredne nedelje moglo napredovati u tom smeru.

Rekao bih da smo prilično usaglašeni u vezi sa tim”, izjavio je senator Menendez televiziji Si-En-En.

Postoji snažna dvopartijska rešenost za podršku Ukrajini i kažnjavanje Rusije ukoliko je napadne”, precizirao je Menendez.

Predlog zakona odnosi se na najznačajnije ruske banke i dug, kao i na obezbeđivanje značajnije američke vojne pomoći Ukrajini.

Neke od sankcija u predlogu mogle bi stupiti na snagu pre ruske invazije, usled poteza koje je Rusija već povlačila, poput sajber napada na Ukrajinu, ili nastojanja da se podrivju ukrajinske vlasti.

Njihov intenzitet bio bi pojačan ako bi se Rusija odlučila na pokretanje invazije.

Ipak, još su aktuelna neslaganja između članova dve stranke u vezi sa mogućim sankcionisanjem gasovoda Severni tok 2.

"Radimo na tome. Verujem da će sva pitanja bili usaglašena pre nego što stignemo do cilja”, izjavio je senator Riš.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski podržava hitnu reakciju – kritikujući Zapad zbog toga što ne uvodi Rusiji još žešće sankcije.

Ukrajina traži da se deluje u oba slučaja: da se sankcije uvedu što je moguće pre – i da se njihov intenzitet pojača nakon moguće ruske invazije, izjavila je ukrajinska ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Oksana Markarova.

Markarova je u razgovoru za Si-Bi-Es rekla da između Ukrajine i SAD-a nema trvenja osvrnuvši se na tvrdnje predsednika Zelenskog da Amerika podstiče paniju zbog moguće ruske invazije.

Možemo imati različita mišljenja, ali Sjedinjene Države su strateški partner i prijatelj Ukrajine. Naši odnosi su na najvišem nivou u poslednjih nekoliko decenija”, zaključila je Makarova.

Poslednjih meseci Rusija jača prisustvo svojih snaga na granici sa Ukrajinom zahtevajući od Severnoatlanstke alijanse da povuče trupe i naoružanje iz istočne Evrope.

Rusija traži i da se Ukrajini, jednoj od bivših sovjetskoj republika, ne dopusti članstvo u toj vojno-političkoj organizaciji koju predvode Sjedinjene Države.

XS
SM
MD
LG