Linkovi

NATO neće slati vojsku u Ukrajinu u slučaju da Rusija napadne


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg

NATO ne planira da pošalje vojsku u Ukrajinu, koja nije članica alijanse, u slučaju da Rusija krene u invaziju na tu zemlju, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

"Ne planiramo da šaljemo NATO vojnike u Ukrajinu, fokusirani smo na pružanje podrške", rekao je Stoltenberg u odgovoru na pitanje BBC-a.

"Jedno je kada ste članica NATO-a, a drugo kada ste snažan i visoko cenjen partner poput Ukrajine. U to nema sumnje", kaže prvi čovek alijanse.

NATO je ojačao snage u državama na svojoj istočnoj granici, u slučaju invazije Rusije na Ukrajinu.

I predsednik SAD Džo Bajden je rekao da Amerika neće slati svoje vojnike u Ukrajinu, ali da je njih 8.500 u pripravnosti.

Velika Britanija je saopštila da razmatra slanje velikog broja vojnika u okviru NATO-a, kao odgovor na rusko raspoređivnje vojske.

Premijer Boris Džonson razmatra da Britanija udvostruči broj vojnika u nordijskim i baltičkim zemljama, kao i da pošalje odbrambeno oružje u Estoniju.

"To bi poslalo jasnu poruku Kremlju da se neće tolerisati njihova destabilizujuća aktivnost, i da ćemo uvek biti uz saveznike u NATO-u i suprotstaviti se neprijateljskim aktima Rusije", navedeno je u Džonsonovom saopštenju.

Džonson bi trebalo da poseti taj region sledeće nedelje, a najavljeno je i da će telefonom razgovarati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Britanski ministri odbrane i spoljnih poslova putuju u Moskvu gde će se sastati sa svojim kolegama.

XS
SM
MD
LG