Linkovi

Putin: Sjedinjene Države i saveznici ignorišu zahteve Rusije


Predsednik Rusije Vladimir Putin (Foto: Yuri Kochetkov/Pool via REUTERS)

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da su Sjedinjene Države i njihovi saveznici ignorisali zahteve o bezbednosnim garancijama koje je od njih zatražila Rusija.

Putin je rekao da je Moskva i dalje otvorena za razgovore sa Zapadom o smirivanju napetosti u vezi sa Ukrajinom.

"Nadam se da dijalog o Ukrajini biti nastavljen kako bismo izbegli negativne scenarije - uključujući i rat", poručio je Putin.

Ukazao je na mogućnost izbijanja rata između Rusije i Severnoatlantske alijanse (NATO) ukoliko bi Ukrajina pristupila tom savezu i pokušaja da se Krim od Rusije, kako je rekao, oduzme silom.

"Hajde da zamislimo Ukrajinu kao članicu NATO-a koja je otpočela vojne operacije u tom smeru. Treba li da ratujemo sa NATO savezom? Je li neko raazmišljao o tome? Izgleda da nije", rekao je ruski predsednik.

Prema njegovim rečima - potrebno je naći način da bezbednost svih strana bude zaštićena.

Predsednik Rusije je podsetio da su među zahtevima Rusije garancije da Ukrajina neće postati članica Alijanse, da će se NATO uzdržati od razmeštanja oružja u blizini ruske granice, kao i da će povući snage sa područja istočne Evrope.

Ukazao je i da ruska strana još analizira odgovor SAD-a i NATO-a na ruske zahteve koji su joj upućeni prošle sedmice.

"Odbijanje SAD i njihovih saveznika da ispune ruske zahteve krši principe Evropske organizacije za bezbednost i saradnju (OEBS) o integritetu bezbednosti", rekao je ruski predsednik.

On je ustvrdio da, iako zapadni saveznici ističu slobodnu volju svake države da bira članstva u savezima, zanemaruju princip nedeljive bezbednosti sadržan u dokumentima OEBS-a.

"To podrazumeva princip da bezbednost jednog naroda ne treba jačati na račun drugog", zaključio je Putin.

Ranije tokom dana istim povodom razgovarali su šefovi diplomatije Sjedinjenih Država i Rusije Entoni Blinken i Sergej Lavrov.

Američki šef diplomatije je od ruskog zatražio povlačenje ruskih trupa sa granice sa Ukrajinom ako Moskva ne namerava da izvrši invaziju, rekao je neimenovani visoki zvaničnik Stejt departmenta novinarima, prenosi agencija Rojters.

Prema istom izvoru nije bilo napretka ili sporazuma dvojice zvaničnika.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG