Linkovi

Rusija: Tužilaštvo traži osamnaestogodišnju zatvorsku kaznu za bivšeg marinca


Pol Velan u trenucima čekanja pretresa u moskovskom sudu, arhivska fotografija (Foto: AP /Alexander Zemlianichenko)

Ruski tužioci zatražili su zatvorsku kaznu od osamnaest godina za Pola Velana, bivšeg marinca, kome se u Moskvi sudi po optužbama za špijunažu – koje Velan i američki zvaničnici odbacuju.

Velan, pedestogodišnjak koji osim američkog, ima i državljanstva Britanije, Kanade i Irske, uhapšen je u Moskvi decembra 2018. Tokom marta protiv njega je počeo sudski proces – uprkos globalnoj pandemiji koronavirusa i diplomatskih protesta, javio je ruski servis Radija Slobodna Evropa.

“Iskreno, svi smo u šoku”, izjavio je Vladimir Zherebenkov, ispred zgrade moskovskog suda gde je održano sudsko ročište. On je rekao da će presuda Velanu biti saopštena 15. juna.

“Moj klijent je na predlog tužioca reagovao dostojanstveno. Tokom procesa saslušano je ukupno 15 svedoka. Tužilac je ispitao svoja četiri svedoka, mahom operativaca tajne službe, dok je odbrana imala njih jedanaest. Reč je o ljudima koji sus a Velanom bili u kontaktu tokom njegovog boravka u Rusiji. Svi su posvedočili da Pol nije regrutovao nikoga – niti je prikupljao bilo kakve tajne informacije”, rekao je advokat Pola Velana.

Tužilaštvo tvrdi da je kod Velana pronađen prenosivi nosilac podataka (fleš drajv) na kome su se nalazile poverljive informacije.

Pol Velan je naveo da je drajv sa podacima uzeo od poznanika misleći da se na njemu nalaze fotografije sa godišnjeg odnora – tvrdeći da su optužbe protiv njega politički motivisane. Takođe, optužio je zatvorske čuvare za loše postupanje.

Pol Velan bio je šef obezbeđenja američke kompanije za snadbevanje rezervnim autodelovima. On i njegovi bližnji tvrde da je Rusiju posetio jer je trebalo da bude svat na venčanju.

Suđenje je, zbog tvrdnji da su među dokazima poverljive informacije, ali i mera preduzetih za suzbijanje koronavirusa – održano iza zatvorenih vrata.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG