Linkovi

Neobična sudbina dva američka oca u Rusiji


Neobična sudbina dva američka oca i njihovih sinova, nedavno se ukrstila u Moskvi, gde je – na izložbama u dva vojna muzeja – prikazana saradnja i konfrontacija Sjedinjenih Država i Rusije.

Narednik Džo Berl se padobranom spsustio u Normandiju na Dan De, tokom savezničke invazije na Evropu 6. juna 1944. Odvojen od svoje jedinice, ubrzo je zarobljen, ali je potom pobegao iz nemačkog zarobljeničkog logora. Krećući se prema istoku, naišao je na sovjetski tenkovski bataljon i – pridružio mu se. On je jedini poznati Amerikanac koji se borio protiv nacista i sa američkom i sa Crvenom armijom.

Izložba pod naslovom „Džozef Berl – heroj dve zemlje“, otvorena je u Muzeju Drugog svetskog rata u Moskvi. Njegov sin, sadašnji ambasador Sjedinjenih Država u Rusiji, kaže da izložba simbolizuje partnerstvo Sjedinjenih Država i Rusije.

„Izložba bi zaista trebalo da nam posluži kao stimulans za pronalaženje načina da ponovo uspostavimo partnerstvo, da bismo mogli da udružimo snage i zajednički se borimo protiv opasnosti i izazova 21. veka, koji nisu manje opasni od Hitlera u njegovo vreme.“

Ali završetak Drugog svetskog rata je označio početak Hladnog rata između Sjedinjenih Država i Sovjetskog Saveza, u kojem je pilot Frensis Geri Pauers, iz Centralne obaveštajne agencije, igrao centralnu ulogu. On se takođe padobanom spustio iz svog aviona.

Izviđački avion U-2 je oboren sovjetskom raketom na visini od 20 hiljada metara nad Sverdlovskom, 1. maja 1960. Ostaci oborenog aviona su izloženi u moskovskom Muzeju ruske armije. Pilotov sin, Frensis Geri Pauers Džunior, direktor je Muzeja Hladnog rata u Arlingtonu u Virdžiniji. On je doputovao u Rusiju na komemoraciju povodom 50. godišnjice incidenta sa avionom U-2.

Ove fotografije su snimljene 9. aprila 1960, prilikom poslednje misije pre prvomajske misije. Ovo ovde je snimak sovjetskog aerodroma sa bombarderima i MIG-ovima na zemlji, koji je uveličan. Možete da vidite njihove jake i slabe strane.“

Slične fotografije koje je snimao Frensis Geri Pauers bile su špijunaža, zbog koje je osuđen na 10 godina zatvora. Oslobođen je u okviru američko-sovjetske razmene obaveštajaca, pošto je odslužio 21 mesec. Letelica U-2 je oborena raketom zemlja-vazduh S-2. Njen kodizajner, Karl Alperovič, izjavio je za Glas Amerike da je Frensis Geri Pauers preživeo zahvaljujući tome što nije podlegao panici kada se njegov avion obrušio prema zemlji.

„On je bio častan čovek koji je izvršavao svoj zadatak, baš kao što smo i mi imali svoj zadatak.“

Alperovič se sastao sa mlađim Pauersom u Moskvi, u kompaniji za vazdušnu odbranu „Almaz-Antej“, koja je proizvela raketu. Alperovič kaže da je zadovoljan što njegov otac nije poginuo. A sin kaže da Rusima ništa ne zamera.

Sada ne osećam neprijateljstvo prema ruskom narodu. Mislim da Rusija i Amerika imaju veoma dobre radne odnose, koji samo mogu da nastave da se poboljšavaju.“

Ambasador Berl pominje nedavno potpisivanje Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja kao znak boljih odnosa. On ukazuje na bogat dnevni red i zamah ka daljem poboljšanju odnosa.

„Bilo da je to borba protiv međunarodnog terorizma, bilo saradnja u svemiru, ili razmena u zdravstvenoj i ekološkoj sferi, ima mnogo stvari koje Amerika i Rusija mogu da rade i koje će raditi zajedno u naredne dve godine, dok ovaj zamah u odnosima nastavi da jača.“

Oba sina se s ponosom sećaju svojih očeva. Obojica takođe rade na prevazilaženju sumnji koje stoje na putu obnovljene američko-ruske saradnje, da bi odgovorili na izazove koji bi mogli da suprotstave njihovu decu.

XS
SM
MD
LG