Linkovi

Mediji: SAD imale visoko pozicioniranog špijuna u Rusiji


Arhiva - Hol u sedištu Centralne obaveštajne agencije, Lengli, Virdžinija

Američka Cenatralna obaveštajna agencija (CIA) imala je izvor koji je imao pristup Kremlju na visokom nivou i koji je igrao ključnu ulogu u proceni da je ruski predsednik Vladimir Putin naredio kampanju uticanja na izbore u SAD 2016. godine, javili su Njujork tajms i CNN u ponedeljak.

Američki mediji nisu naveli ime izvora, ali pojedini ruski jesu. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima u utorak da je osoba, imenovana u ruskim medijima, radila za kabinet ruskog predsednika, ali ne na visokoj poziciji, i da nije imala direktan kontakt sa Putinom. Dodao je i da je otpuštena pre nekoliko godina.

Oba medija javljaju da je izvor prebačen iz Rusije 2017. nakon što je odbio raniju ponudu da napusti zemlju.

CNN javlja da je odluka da se povuče izvor iz tako vredne pozicije napravljena delom zbog zabrinutosti zbog lošeg upravljanja poverljivim informacijama od strane predsednika Donalda Trampa i pripadnika njegove administacije. CIA je odbila tu tvrdnju, rekavši CNN-u da je odluka doneta samo na osnovu "objektivne analize i kolekcije snimaka".

Tajms je povezao povlačenje izvora iz Rusije sa člancima u medijima u kojima se otkriva rusko mešanje u izbornu kampanju i postavljaju pitanja o izvoru u Kremlju.

Kaže se da je život izvora bio ugrožen i ukazuje se na primer Sergeja Skripala, bivšeg ruskog agenta koji je bio osuđen zbog špijuniranja za Britaniju i kasnije, prošle godine, otrovan nervnim agensom.

U izveštajima se kaže da je gubitak takvog pristupa Kremlju ostavio obaveštajnu službu SAD bez informacija o trenutnim ruskim akcijama i planovima po pitanju uticaja na druge izbore.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG