Linkovi

Njujork tajms: SAD tajno proterale dvojicu kineskih diplomata


Razarač američke mornarice u Atlantskom okeanu (arhivski snimak)
Razarač američke mornarice u Atlantskom okeanu (arhivski snimak)

Sjedinjene Države su tajno proterale dvojicu zvaničnika kineske ambasade u septembru, nakon što su ušli u jednu vojnu bazu u Virdžiniji, objavio je Njujork tajms u nedelju.

Pozivajući se na dobro obaveštene izvore, njujorški dnevnik navodi da je to, po svemu sudeći, prvi put u više od 30 godina da su SAD proterale kineske diplomate pod sumnjom da su se bavile špijunažom.

Za najmanje jednog od diplomata veruje se da je obaveštajac koji je imao lažni identitet kao diplomata, navodi Tajms. Prema pisanju tog lista, dvojica diplomata su se, zajedno sa svojim suprugama, dovezla do punkta na ulazu u bazu blizu Norfolka u Virdžiniji, u kojoj se nalaze i snage za specijalne operacije.

Čuvar je video da nemaju dozvolu za ulazak i uputio ih da prođu kroz kapiju, okrenu se i napuste bazu. Kineski zvaničnici su ipak nastavili da se voze kroz bazu, izbegavajući vojno osoblje koje je išlo za njima, dok nisu bili prinuđeni da stanu kada su im put blokirali vatrogasni kamioni, piše Tajms.

Kinezi su naveli da nisu razumeli uputstva čuvara i da su se izgubili.

Nekoliko nedelja posle incidenta, Stejt department je uveo ograničenja aktivnosti kineskih diplomata, navodeći da je to odgovor na propise koji godinama važe u Kini a kojima se ograničava kretanje američkih diplomata u toj zemlji.

XS
SM
MD
LG