Linkovi

Rusija raspoređuje taktičko nuklearno oružje u Belorusiji, oštre osude iz SAD


Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu i beloruski ministar odbrane Viktor Krenin razmenjuju dokumente posle sastanka Saveta ministara odbrane Organizacije za kolektivni sporazum o bezbednosti (CSTO) u Minsku, Belorusija, 25. maj 2023. (Foto: AP / Vadim Savitski)

Rusija i Belorusija potpisale su u četvrtak sporazum kojim su formalizovale raspoređivanje ruskog taktičkog nuklearnog oružja na beloruskoj teritoriji, iako kontrola nad oružjem ostaje u Kremlju.

Predsednik Rusije Vladimir Putin saopštio je ranije ove godine da će u Belorusiji biti raspoređeno oružje kratkog dometa, što je potez koji se smatra upozorenjem Zapadu koji je pojačao vojnu podršku Ukrajini.

Kada će oružje biti raspoređeno, nije objavljeno, ali Putin je rekao da će izgradnja skladišta u Belorusiji biti završena do 1. jula.

Nejasno je i koliko će nuklearnog oružja biti u Belorusiji. Američka vlada veruje da Rusija ima oko 2 hiljade komada taktičkog nuklearnog oružja, uključujući bombe koje mogu da nose avioni, bojeve glave za projektile kratkog dometa i artiljerijsku municiju.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko rekao je tokom posete Moskvi da je "već počelo prebacivanje nuklearnog oružja", ali nije poznato da li je ono stiglo u Belorusiju.

Sjedinjene Države su oštro osudile sporazum, ali i ocenile da nema razloga da mijenjaju svoju nuklearnu poziciju.

"To je najnoviji primer neodgovornog ponašanja Rusije od pune invazije na Ukrajinu pre više od godinu" rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler i ponovo upozorio na "teške posledice" upotrebe hemijskog, biološkog ili nuklearnog oružja u sukobu, ne navodeći o kakvim posledicama je reč.

"Samo ću da dodam da nema razloga da menjamo našu stratešku nuklearnu poziciju niti ima nagoveštaja da se Rusije sprema da upotrebi nuklearno oružje", rekao je Miler.

Taktičko nuklearno oružje je namenjeno da uništi neprijateljske trupe i oružje na bojnom polju. Ima relativno mali domet i mnogo manji učinak nego nuklearne bojeve glave postavljene na dalekometne strateške rakete koje mogu da unište čitave gradove.

Sporazum je potpisan u trenutku kada se Rusija priprema za dugo očekivanu kontraofanzivu Ukrajine. I ruski i beloruski zvaničnici takođe su ocenili da je taj korak podstaknut neprijateljstvom sa Zapada.

"Raspoređivanje nestrateškog nuklearnog oružja je efikasan odgovor na agresivnu politiku zemalja koje nam nisu naklonjene“, izjavio je beloruski ministar odbrane Viktor Krenin u Minsku na sastanku sa svojim ruskim kolegom Sergejem Šojguom.

"U kontekstu ekstremno oštrog povećanja pretnji na zapadnim granicama Rusije i Belorusije doneta je odluka da se preduzmu kontramere u vojno-nuklearnoj sferi“, dodao je Šojgu.

Putin je tvrdio da je Rusija, raspoređujući svoje taktičko nuklearno oružje u Belorusiji, sledila primer Sjedinjenih Država, ukazujući da SAD imaju nuklearno oružje raspoređeno u Belgiji, Nemačkoj, Italiji, Holandiji i Turskoj.

Liderka beloruske opozicije Svetlana Tihanovskaja osudila je taj potez.

"Moramo učiniti sve da sprečimo Putinov plan da rasporedi nuklearno oružje u Belorusiji, jer će to osigurati rusku kontrolu nad Belorusijom u narednim godinama“, rekla je Tihanovskaja za agenciju AP. "To će dodatno ugroziti bezbednost Ukrajine i čitave Evrope."

Nezavisni beloruski vojni analitičar Aliaksandr Alesin rekao je da je oko dve trećine ruskog arsenala nuklearnih projektila srednjeg dometa držano u Belorusiji tokom Hladnog rata, dodajući da još uvek postoji na desetine skladišta iz sovjetskog doba koja se mogu koristiti.

Sovjetsko nuklearno oružje stacionirano u Belorusiji, Ukrajini i Kazahstanu prebačeno je u Rusiju u dogovoru sa SAD-om nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991.

"Dokumenti u Minsku o vraćanju nuklearnog oružja potpisani su baš u trenutku kada je Ukrajina proglasila kontraofanzivu, a zapadne zemlje predaju oružje Kijevu“, rekao je Alesin za AP.

"Taj beloruski nuklearni balkon bi trebalo da pokvari raspoloženje političara na Zapadu, pošto su nuklearne rakete sposobne da pokriju Ukrajinu, celu Poljsku, baltičke države i delove Nemačke."

Kremlj je takođe objavio planove za "izgradnju borbenog potencijala regionalne grupe Rusije i Belorusije", uključujući transfer u Minsk raketnog sistema Iskander-M, sposobnog da nosi nuklearno punjenje, i protivavionskog raketnog sistema S-400.

Rusija i Belorusija imaju sporazum prema kojem Kremlj subvencioniše belorusku ekonomiju, putem kredita i popusta na rusku naftu i gas. Rusija je koristila belorusku teritoriju za invaziju na susednu Ukrajinu i tamo je održavala kontingent vojnika i oružja.

XS
SM
MD
LG