Linkovi

Srbija se usaglasila sa evropskim sankcijama Janukoviču, ali ne i Belorusiji


Bivši ukrajinski predsednik Viktor Janukovič (Foto: AP)
Bivši ukrajinski predsednik Viktor Janukovič (Foto: AP)

Srbija se usaglasila sa odlukom Evropske unije o produžavanju restriktivnih mera protiv određenih osoba, subjekata i organa u vezi sa situacijom u Ukrajini.

Prema toj odluci njihovo trajanje produženo je do 2026. godine.

Na spisku se, između ostalih, nalazi i Viktor Janukovič - bivši predsednik Ukrajine do 2014. i smene vlasti u toj zemlji.

Savet Evropske unije odluku, koja je objavljena u sredu, doneo je u četvrtak 2. marta.

Reč je o merama uvedenim 2014. godine, kada je Rusija protivno međunarodnom pravu, anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim.

Sa tom odlukom, osim Srbije saglasile su se i kandidatkinje za članstvo u Evropskoj uniji: Severna Makedonija, Crna Gora, Srbija, Albanija, Ukrajina i Bosna i Hercegovina.

Da li se Srbija usklađuje sa EU ili kupuje vreme?
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:27 0:00

Takođe, saglasje su iskazale i države zajedničkog evropskog ekonomskog prostora Island, Lihtenštajn i Norveška.

"Te zemlje će obezbediti da njihove nacionalne politike budu u skladu sa ovom Odlukom Saveta. Evropska unija prima k znanju njihovu posvećenost i pozdravlja je", navedeno je saopštenju visokog predstavnika Evropskje unije za spoljnu politiku i bezbednost Žosepa Borelja.

Istovremeno, Srbija se nije usaglasila sa odlukama EU o restriktivnim merama prema Belorusiji zbog situacije u toj zemlji i njenog učešća u ruskoj agresiji na Ukrajinu, kao i u borbi protiv terorizma, saopštio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, javlja FoNet.

U saopštenju za javnost, on je podsetio da su se sa odlukom EU o Belorusiji usaglasile sve ostale zemlje Zapadnog Balkana: Severna Makedonija, Crna Gora, Albanija i Bosna i Hercegovina.

Savet EU je 24. februara usvojio odluku kojom se produžavaju restriktivne mere protiv Belorusije za godinu dana i dopunjava lista osoba na koje se odnose restriktivne mere.

Istog dana je ažurirana lista pojedinaca, grupa i entiteta na koje se odnose specifične mere o borbi protiv terorizma.

Srbija je jedina zemlja regiona koja se do sada nije usaglasila ni sa jednom odlukom EU o sankcijama Rusiji zbog agresije na Ukrajinu, podseća FoNet.

Iz Brisela su za to stizali česti pozivi, ali i konkretnija uslovljavanja od strane Evropskog parlamenta da neće napredovati u pregovorima o članstvu ako se ne pridruži EU.

Srbija nije otvorila poglavlje u pregovorima o članstvu u EU od decembra 2021. godine.

XS
SM
MD
LG