Linkovi

Ruskim i beloruskim teniserima zabranjeno učešće na Vimbldonu


ARHIVA - Ruski teniser Danil Medvedev tokom meča na prošlogodišnjem Vimbldonu (Foto: AP/Kirsty Wigglesworth)
ARHIVA - Ruski teniser Danil Medvedev tokom meča na prošlogodišnjem Vimbldonu (Foto: AP/Kirsty Wigglesworth)

Ruskim i beloruskim teniserima teniserima neće biti dozvoljeno učešće na teniskom turniru u Vimbldonu, saopštio je Teniski klub Engleske - organizator prestižnog međunarodnog sportskog događaja.

Uviđamo koliko je to teško za pojedince koje pogađa, žao nam je što će ispaštati zbog poteza lidera ruskog režima”, poručio je u saopštenju Jan Hjuit, predsednik teniskog kluba koji organizuje turnir.

Hjuit je rekao da su organizatori pažljivo razmotrili, kako ih je označio, alternativne mere, koje bi se mogle preduzeti u okviru smernica Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Imajući u vidu okruženje visokog profila na turniru značaj da se sport ne koristi za promociju ruskog režima, kao i zabrinutost za javnu, kao i bezbednost igrača i njihovih porodica, ne verujemo da je izvodljivo nastaviti po bilo kojoj drugoj osnovi”, rekao je Hjuit.

Odluka znači da na turniru koji se odigrava od 27. juna do 10. jula neće nastupati drugoplasirani igrač sveta Danil Medvedev, osmoplasirani Andrej Rubljev, kao i petnaestoplasirana igračica sveta Anastasija Pavljučenkova.

Belorusija važi za državu koja Rusiji pruža političku i logističku podršku za invaziju na Ukrajinu - koju Rusija označava pojmom specijalne vojsne operacije.

Kremlj: Zabrana neprihvatljiva

Kremlj je saopštio da su navodi o zabrani učešća ruskim teniserima na Vimbldonu neprihvatljivi i da će naškoditi turniru.

"S obzirom na to da je Rusija jaka u tenisu, posledice će snositi takmičenje. Neprihvatljivo je sportiste pravitiu taocima političke krize. Nadam se da igrači zbog ovoga neće biti manje spremni", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Predsednik Teniskog saveza Rusije Šamil Tarpisčev izjavio je za ruski dnevnik "Sport ekspres" da savez ništa ne može da uradi tim povodom.

"Mislim da je odluka pogrešna, ali mi ništa ne možemo da promenimo. Teniski savez Rusije već je uradio sve što je mogao", rekao je Tarpisčev i dodao: "Ne želim da pričam o ovoj temi, ali želim da kažem da je ovo odluka protiv sportista... radimo na ovoj situaciji, to je sve što mogu da kažem".

Vimbldon nije zabranio sportistima određenih zemalja da se takmiče još od Drugog svetskog rata, kada teniserima iz Nemačke i Japana nije bilo dozvoljeno da igraju.

XS
SM
MD
LG