Linkovi

Belorusija saopštila da je pritisak Zapada izazvao raspoređivanje ruskih nuklearnih raketa


Russia Belarus Nuclear Weapons Explainer
Russia Belarus Nuclear Weapons Explainer

Belorusija je u utorak saopštila da je politički i ekonomski pritisak Sjedinjenih Država, Britanije, NATO-a i Evropske unije doveo do njene odluke da na svom tlu rasporedi rusko nuklearno oružje.

"S obzirom na ove okolnosti, kao i legitimne zabrinutosti i rizike u sferi nacionalne bezbednosti koji iz njih proizilaze, Belorusija je prinuđena da odgovori jačanjem sopstvenih bezbednosnih i odbrambenih kapaciteta", navodi se u saopštenju beloruskog ministarstva spoljnih poslova.

Belorusija je dalje navela da planovi Rusije da postavi taktičko nuklearno oružje u Belorusiji neće biti u suprotnosti sa međunarodnim sporazumima o neširenju i da beloruska vlada neće imati kontrolu nad oružjem.

Putin je u subotu najavio raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja, rekavši da je to opravdano zbog sve veće vojne podrške Zapada ukrajinskim snagama, uključujući prošlonedeljnu odluku Velike Britanije da u Ukrajinu pošalje protivoklopnu municiju koja sadrži osiromašeni uranijum.

Američka konferencija

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u utorak će obratiti učesnicima virtuelnog sastanka čiji su domaćini Sjedinjene Države, gde će govoriti o tome šta on vidi kao put ka trajnom miru.

Američki Stejt department saopštio je da će državni sekretar Entoni Blinken biti domaćin sednice, na kojoj će učesnici, uključujući ministre spoljnih poslova drugih zemalja, izneti svoje stavove o tome šta je neophodno za okončanje rata koji je Rusija pokrenula pre više od godinu dana.

Događaj od utorka uvod je u širi Samit za demokratiju na kojem će učestvovati i Ukrajina.

"Naša pozicija podrške slobodi će zvučati snažno, kao i uvek", rekao je Zelenski u svom noćnom obraćanju u ponedeljak.

SAD podržavaju sudsko gonjenje zbog zločina tokom agresije na Ukrajinu

Bet Van Šak, ambasadorka Stejt departmenta za globalno krivično pravosuđe, najavila je u obraćanju u ponedeljak uveče da Sjedinjene Države podržavaju "razvoj namenskog tribunala za krivično gonjenje zbog zločina agresije protiv Ukrajine".

Van Šak je na konferenciji o nirnberškim principima u Vašingtonu rekla da bi najefikasniji model za postizanje odgovornosti uključivao "uspostavljanje internacionalizovanog suda ukorenjenog u ukrajinskom pravosudnom sistemu, ali koji sadrži i niz međunarodnih elemenata".

Odgovarajući na pitanje ukrajinskog servisa Glasa Amerike, Van Šak je rekla da ukrajinski zvaničnici ispituju i taj hibridni model i samostalniju međunarodnu instituciju kojoj bi bila potrebna podrška Generalne skupštine UN.

Van Šak je rekla da možda neće biti dovoljno glasova na Generalnoj skupštini za novu instituciju kojoj bi možda trebalo finansiranje ili podrška UN.

Nuklearna elektrana u Zaporožju

Zelenski je u svom obraćanju u ponedeljak rekao da je Rusija koristila nuklearnu elektranu u Zaporožju, najveću u Evropi, "za ucenjivanje radijacijom". Ruske snage kontrolišu lokaciju od prošle godine, dok ukrajinske ekipe upravljaju postrojenjem.

"Držati nuklearnu elektranu kao taoca više od godinu dana je najgora stvar koja može da se dogodi u istoriji evropskog i uopšte globalnog sektora nuklearne energije", rekao je Zelenski. "Što se duže bude nastavila ruska okupacija ZNPP, to će biti veća pretnja po bezbednost Ukrajine, cele Evrope i sveta".

Zelenski se ranije u ponedeljak sastao sa Rafaelom Grosijem, generalnim direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), u gradu Zaporožju.

"Situacija u fabrici se, naravno, ne poboljšava", rekao je Grosi Zelenskom. "Naravno, jer se vojna aktivnost povećava".

Ranije ovog meseca, borbe su prekinule napajanje elektrane na pola dana, primoravši osoblje da aktivira rezervne generatore.

Grosi je izrazio zabrinutost zbog tog razvoja događaja. Trajni gubitak struje u elektranama rizikuje izbijanje nuklearne katastrofe sa implikacijama na čitav kontinent.

"Svaki put bacamo kocku", rekao je tada svojoj agenciji. "I ako dozvolimo da se ovo nastavi s vremena na vreme, onda će nam jednog dana ponestati sreće".

Šest reaktora elektrane u Zaporožju je u isključenom režimu i dobija struju koja im je potrebna da bi se sprečio kvar reaktora preko samo jednog preostalog dalekovoda. Povremeno je morao da se prebaci na hitne dizel generatore da bi napajao svoje osnovne sisteme za hlađenje.

Oleksij Kovalenko iz ukrajinskog servisa Glasa Amerike doprineo je pisanju ovog izveštaja. Korišćeni su neki podaci agencija Asošijeted pres, Rojters i AFP.
XS
SM
MD
LG