Linkovi

Rekordan rast novozaraženih, Amerikanci veoma zabrinuti zbog pandemije


Bolnica u Hjustonu, u Teksasu (Foto: Reuters/Callaghan O'Hare)
Bolnica u Hjustonu, u Teksasu (Foto: Reuters/Callaghan O'Hare)

Koronavirus nastavlja da se naglo širi u Sjedinjenim Državama. U utorak je registrovano rekordnih više od 47 hiljada novih slučajeva Kovida 19, što je najveći dnevni rast od izbijanja pandemije, dok je zabilježen i najveći porast broja hospitalizacija od sredine aprila.

U najmanje 19 od 50 država obustavljeni su planovi za dalje otvaranje ekonomija, a broj zaraženih raste u 37 država. Sa rastom broja slučajeva, povećava se i zabrinutost među građanima.

Prema anketi agencije Rojters i Ipsosa, sprovedenoj 29. i 30. juna, čak 81 odsto Amerikanaca je "veoma" ili "donekle" zabrinut zbog pandemije, što je najveći procenat od sličnog istraživanja sprovedenog sredinom maja.

Na opasnost od širenja koronavirusa upozoravaju i zdravstveni eksperti.

"Krećemo se u pogrešnom smjeru. Ne možemo samo da se usredsredimo na oblasti sa naglim rastom. To ugrožava cijelu zemlju", poručio je u u utorak u Kongresu vodeći američki ekspert za zarazne bolesti Entoni Fauči.

Rekordan dnevni rast novozaraženih u SAD, u toku i debata o nošenju maski
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00

U Americi se u prosjeku dnevno registruje oko 40 hiljada novih slučajeva, što bi moglo da se više nego udvostruči.

"Ne bi me iznenadilo da to poraste na 100 hiljada dnevno, ako se stvari ne promijene. Zbog toga sam veoma zabrinut”, naglasio je Fauči.

Rekordan broj novozaraženih bilježi se u Teksasu - gotovo 7 hiljada novih slučajeva za dan i u Kaliforniji, gdje je ta cifra veća od 8 hiljada.

"Ako nećete da ostajete kod kuće i da nosite masku na javnom mjestu, onda ćemo morati da vas na to natjeramo”, upozorio je guverner Kalifornije Gevin Njusom.

U Kaliforniji su u srijedu, na najmanje tri nedelje, zabranjene sve aktivnosti unutar restorana, bioskopa i drugih objekata i zatvoreni svi barovi u 19 okruga, u kojima živi 70 odsto populacije te države.

Njujork, Nju Džersi i Konektikat, koji su uspjeli da suzbiju širenje Kovida 19 nakon što su preminule desetine hiljada ljudi, sada su uveli dvonedeljni karantin za posjetioce iz Kalifornije i još 15 država gdje naglo raste broj oboljelih.

U 17 država se obustavljaju planovi za dalje otvaranje ili ponovo uvode restrikcije, što nailazi na otpor građana. U Arizoni, gdje je guverner naredio zatvaranje barova i teretana, pojedini biznisi podnose tužbe da bi ostali otvoreni.

"Sve je pokrenuto zbog toga što je guvernerova uredba na snazi 30 dana i što je odlučio da fitnes centri budu među nekoliko biznisa koji će biti zatvoreni, bez nekog stvarnog razloga”, rekao je osnivač jedno od fitnes centara u Arizoni Tom Heten.

Testiranje u Arizoni
Testiranje u Arizoni

I dok se broj oboljelih u Arizoni približava 75 hiljada, interna dokumenta, do kojih je došla televizija ABC, pokazuju da dva glavna medicinska centra više ne mogu da primaju nove pacijente. Sada se mijenja i situacija na prvim linijama borbe protiv virusa.

"Sada bilježimo najveći rast, a riječ je o starosnoj grupi od 20 do 50 godina, kada mislite da ste nedodirljivi”, kaže ljekar u hitnoj pomoći u Kaliforniji Troj Penington.

Tramp pod sve većim pritiskom da nosi masku

Sa novim širenjem zaraze, vodi se i oštra rasprava o nošenju maski. U Vašingtonu, predsjednik Tramp suočen je sa sve češćim pozivima iz svoje Republikanske stranke da nosi masku u javnosti.

"Milioni Amerikanaca se dive predsjedniku i slijediće njegov primjer. Ako misle da mu je važno da se nosi maska, onda će i oni to raditi”, poručio je republikanski senator iz Tenesija Lamar Aleksandar.

Bijela kuća tvrdi da predsjednik nema ništa protiv nošenja maski.

"Predsjednik je rekao da nema problem sa maskama”, naglasila je portparolka Kejli Mekeneni. Međutim, Tramp je nikada nije nosio u javnosti, a ismijavao je one koji su to radili.

U srijedu je ipak poručio da bi nosio masku ako bi bio u zatvorenom prostoru, blizu drugih ljudi.

"Ja sam za maske. Da sam u tijesnoj situaciji sa ljudima, apsolutno bi nosio masku", rekao je Tramp za televiziju Foks, ali je dodao da ne smatra da bi nošenje maski trebalo da bude obavezno širom zemlje.

Predsednik Donald Tramp i dalje odbija da nosi masku u javnosti
Predsednik Donald Tramp i dalje odbija da nosi masku u javnosti

To pitanje je sada i jedno od glavnih u predizbornoj trci.

“Apsolutno nam je potrebna jasna poruka samog vrha federalne vlade da svi moraju da nose maske na javnim mjestima”, rekao je predsjednički kandidat Demokratske stranke Džo Bajden.

Američki lider u međuvremenu insistira na ranoj proslavi Dana nezavisnosti u nacionalnom parku Maunt rašmor u Južnoj Dakoti.

Očekuje se dolazak hiljada ljudi, a lokalne vlasti navode da će maske biti obezbijeđene, ali da se neće primjenjivati smjernice o držanju fizičke distance.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG