Linkovi

Radna grupa za Kovid pred Kongresom: Tramp nije tražio sa se uspori testiranje


Direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti dr Entoni Fauči tokom današnjeg svedočenja u Kongresu (Foto: Reuters/Kevin Dietsch/Pool)

Četiri vodeća stručnjaka za javno zdravlje u SAD i članovi radne grupe za borbu protiv koronavirusa predsednika Donalda Trampa rekli su, tokom svedočenja u Kongresu, da on nikad nije tražio od njih da uspore testiranje na Kovid 19.

Pred Odborom za energiju i ekonomiju Predstavničkog doma svedočili su direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti Entoni Fauči, komesar Uprave za hranu i lekove (FDA) Stiven Han, direktor Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) Robert Redfild i pomoćnik sekretara za zdravstvo Bret Džiroar.

Tramp je više puta ponovio da je učestalije i bolje testiranje dovelo do povećanja broja identifikovanih slučajeva zaraze koronavirusom širom zemlje, a na političkom skupu u subotu u Oklahomi, rekao je da je tražio da se uspori testiranje, mada je posle iz Bele kuće navedeno da se predsednik šalio.

Entoni Fauči takođe je rekao da je u SAD trenutno primetno uznemirujuće povećanje broja infekcija u nekoliko država, kao što su Teksas, Florida i Arizona. Kao jedan od razloga za to, Fauči je naveo povećanje širenja virusa kroz međusobni kontakt osoba koje najverovatnije nisu poštovale predložene mere društvenog distanciranja.

"Predstojeće dve nedelje biće ključne kada je reč o našoj sposobnosti da se pozabavimo ovim skokovima koje vidimo na Floridi, u Teksasu, Arizoni i drugim državama", rekao je Fauči.

Stručnjaci su izrazili zabrinutost da bi ponovno otvaranje američke ekonomije moglo da dovede do novih talasa infekcija. Neke savezne države, uključujući Teksas i Arizonu, ublažile su pravila u vezi sa društvenim distanciranjem, dok se uporedo bore sa rastućim brojem obolelih od koronavirusa, kojima je neophodna hospitalizacija.

Prošle nedelje, američki zdravstveni zvaničnici upozorili su države u kojima se povećava broj obolelih od Kovida 19 da će možda morati da ponovo uvedu restrikcije slične onima u martu, kada je epidemija u SAD uzela maha.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG