Linkovi

Ukrajina: Ruska raketa pala blizu nuklearne elektrane na jugu


ARHIVA - Nuklearna elektrana Pivdenoukrajinsk u regionu Nikolajeva, 18. septembra 2015.
ARHIVA - Nuklearna elektrana Pivdenoukrajinsk u regionu Nikolajeva, 18. septembra 2015.

Ruska raketa pala je blizu nuklearne elektrane u južnom delu Ukrajine, saopštile su ukrajinske vlasti koje su taj događaj nazvale činom "nuklearnog terorizma." Kako je saopšteno, njena tri reaktora nisu oštećena ali je pogođena druga industrijska oprema.

Raketa je pala na 300 metara od reaktora Južnoukrajinske nuklearne elektrane, i stvorila krater dubok dva, a širok četiri metra, objavila je ukrajinska kompanija Energoatom.

Reaktori rade normalno i niko od osoblja nije povređen, navela je agencija. Međutim, zbog blizine udara pojačani su strahovi da bi rat u Ukrajini, koji traje skoro 7 meseci, mogao da dovede do nuklearne katastrofe.

Nuklerna elektrana poznata Pivdenoukrainsk je druga najveća nuklearka posle elektrane u Zaporožju, koja se, prema izveštajima, takođe našla pod paljbom. Reaktori dve nuklearne elektrane imaju isti dizajn.

"Rusija ugrožava ceo svet", rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na Telegramu kao odgovor na raketni udar. "Moramo to zaustaviti pre nego što bude prekasno."

Zelenski je u nedelju rekao da neće biti prekida u naporima vojske njegove zemlje da povrati teritoriju od ruskih snaga.

Komentari Zelenskog – izrečeni tokom njegovog redovnog noćnog obraćanja – usledili su posle uspeha ukrajinskih snaga u oblasti Harkov na severoistoku Ukrajine tokom kontraofanzive ovog meseca.

"Možda se sada nekima od vas čini da posle serije pobeda imamo izvesno zatišje", rekao je Zelenski. "Ali ovo nije zatišje. Ovo je priprema za sledeću seriju... jer Ukrajina mora biti slobodna – cela".

Američki predsednik Džo Bajden rekao je u intervjuu Si Bi Es njuz (CBS News) emitovanom u nedelju uveče da Ukrajina, uz pomoć Sjedinjenih Država i drugih saveznika, kao i zahvaljujući "neverovatnoj hrabrosti i neverovatnoj odlučnost ukrajinskog naroda" ne gubi rat.

Bajden je rekao da pobeda u ratu znači "potpun izlazak Rusije iz Ukrajine" i priznavanje suvereniteta Ukrajine.

Upitan o vojnoj i humanitarnoj pomoći koju su Sjedinjene Države posvetile Ukrajini, Bajden je rekao da će SAD nastaviti da podržavaju Ukrajinu "koliko god bude potrebno".

Ukrajina je u nedelju tragala za svojim žrtvama rata u Izijumu i drugim gradovima u severoistočnom delu zemlje koju je povratila od Rusije.

Gradonačelnik Izijuma Valerij Marčenko rekao je državnoj televiziji da se grobovi otkopavaju i da se posmrtni ostaci transportuju u Harkov.

"Radovi će se nastaviti još dve nedelje, ima mnogo sahranjivanja", rekao je Marčenko. "Novi još nisu pronađeni, ali službe traže moguće grobnice".

Zelenski je rekao u subotu da su istražitelji otkrili nove dokaze o mučenju sprovođenom nad nekim vojnicima sahranjenih u Izjumu, jednom od više od 20 gradova koje je Ukrajina ponovo zauzela u oblasti Harkov, koju je Rusija držala mesecima. On je rekao da je na jednom mestu pronađeno 17 tela, od kojih su na nekima postojali trgovi mučenja.

U izveštaju su korišćeni neki materijali agencija Asošijeted pres i Rojters.
XS
SM
MD
LG