Linkovi

Fon der Lajen u Kijevu: Impresivan napredak Ukrajine ka EU


Ursula fon der Lajen i Volodimir Zelenski na konferenciji za medije u Kijevu (Foto: REUTERS/Valentyn Ogirenko)
Ursula fon der Lajen i Volodimir Zelenski na konferenciji za medije u Kijevu (Foto: REUTERS/Valentyn Ogirenko)

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen boravi u poseti Ukrajini gde se sastala sa predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Tokom zajedničkog obraćanja medijima zvaničnica EK poručila je da proces pristupanja Ukrajine Evropskoj uniji teče po planu.

"Impresivna je brzina, odlučnost i preciznost kojom napredujete. Evropska unija treba da učini više kako bi pomogla Ukrajini da više napreduje", rekla je fon der Lajen - dodavši da EU nastoji da poveća isporuku ukrajinske struje Evropi.

Izdvojićemo stotinu miliona evra pomoći za obnovu škola u Ukrajini”, rekla je ona.

Predsednik Volodimir Zelenski je tokom zajedničkog obraćanja istakao da su Ukrajini potrebni protivvazdušni odbrambeni sistemi.

"Ukrajina od Izraela još nije dobila pozitivan odgovor u vezi sa snadbevanjem tim sistemima", rekavši da ta oprema koju su Ukrajini ranije obećale Nemačka i Sjedinjene Države još nije stigla.

Pre susreta sa ukrajinskim predsednikom zvaničnicu EK je u Kijevu dočekala ukrajinska ministarka za Evropu Olha Stefanišina.

"U Kijevu sa, u svojoj trećoj poseti od početka ruskog rata. Toliko mnogo se promenilo. Ukrajina je kandidat", napisala je šefica diplomatije EU na Tviteru.

U narednom tvitu, Fon der Lajen je objavila fotografiju na kojoj joj Zelenski uručuje, kako je napisala, nagradu Prvog reda Jaroslava Mudrog.

"Ovo je velika čast. Primam ovo u ime svih građana EU i kao simbol naše čvrste veze", napisala je.

Pre puta, fon der Lajen je rekla da će evropska "solidarnost sa Ukrajinom ostati nepokolebljiva".

"Stojim ovde uverena da će Putin, uz neophodnu hrabrost i neophodnu solidarnost, propasti i Evropa će pobediti", rekla je ona u svom obraćanju o stanju u Evropskoj uniji.

Fon der Lajen je ruski rat u Ukrajini nazvala ratom "autokratije protiv demokratije" i rekla da su sankcije uvedene Rusiji "da bi tu ostale".

"Ovo je vreme da pokažemo odlučnost, a ne smirenje", rekla je ona.

XS
SM
MD
LG