Linkovi

Masovna grobnica na severoistoku Ukrajine, Zelenski optužio Rusiju za ratne zločine


Eksperti iskopavaju tela iz masovne grobnice u gradu Izjum, na severoistoku Ukrajine (Foto: REUTERS/Gleb Garanich)
Eksperti iskopavaju tela iz masovne grobnice u gradu Izjum, na severoistoku Ukrajine (Foto: REUTERS/Gleb Garanich)

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je u petak Rusiju za mučenje i ratne zločine na severoistoku Ukrajine, a stanje u područjima nad kojima su ukrajinske snage ponovo uspostavile kontrolu uporedio je sa ruskim povlačenjem iz mesta blizu Kijeva pre više meseci.

U intervjuu za agenciju Rojters, u svom kabinetu, Zelenski je rekao da su mnogi Ukrajinci sahranjeni u grobnicama na severoistoku, uključujući cele porodice i ljude koji su mučeni.

"Do danas, 450 osoba je sahranjeno. Međutim, ima drugih, odvojenih grobnica sa velikim brojem ljudi. Ljudi koji su mučeni. Cele porodice na nekim teritorijama", rekao je Zelenski.

Na pitanje da li ima dokaza o ratnim zločinima odgovorio je: "Sve je tamo. Istražne komisije sa međunarodnim partnerima, zajedničke istražne komisije. Ima nekih dokaza, i u toku su procene, ukrajinske i međunarodne, i to je veoma važno za nas, da svet to prepozna".

Kremlj nije odgovorio na zahtev Rojtersa da komentariše optužbe Zelenskog. Guverner Harkovske oblasti Oleh Sinhubov rekao je novinarima u petak da su na nekim telima, iskopanim iz jedne od grobnica u gradu Izjum, ruke bile svezane iza leđa.

Iz Bele kuće je saopšteno da su izveštaji o masovnoj grobnici u Izjumu "užasavajući".

Ukrajinske vlasti prethodno su objavile da je u gradu Izjumu na severoistoku zemlje, koji su do nedavno kontrolisali Rusi, pronađena masovna grobnica sa 440 tela.

Hiljade ruskih vojnika napustile su Izjum proteklog vikenda, posle višemesečne okupacije tog grada koji im je bio logistički centar za Harkovsku oblast. Za sobom su ostavili velike količine municije i opreme.

"U Izjumu, koji je nedavno oslobođen od Rusa, pronađene su masovne grobnice, a najveća ima 440 tela", tvitovalo je ukrajinsko Ministarstvo odbrane.

Serhi Bolvinov, šef policije Harkovske oblasti, izjavio je da su neki od stradalih ubijeni u artiljerijskoj paljbi, a drugi u vazdušnim napadima.

Rojters nije mogao nezavisno da potvrdi navode ukrajinskih zvaničnika. Rusija nije komentarisala novi razvoj događaja.

Ukrajinski predsednik, koji je u sredu bio u Izjumu, uporedio je otkriće ove masovne grobnice sa zločinima nad civilima u Buči na početku rata.

"Rusija za sobom ostavlja mrtve svuda i za to mora da odgovara", rekao je Zelenski.

Moskva negira da su joj meta civili.

Ukrajinske snage saopštavaju i da Rusi utvrđuju svoje položaje i da će ukrajinskoj vojsci biti teško da održi dosadašnji tempo napredovanja i vraćanja teritorije.

Ruski predsednik Vladimir Putin još nije komentarisao nazadovanje svojih snaga. Ukrajina tvrdi da je povratila oko 9.000 kvadratnih kilometara teritorije pod svoju kontrolu.

Brzina napredovanja ukrajinske vojske ojačala je moral i uspešno ubedila Zapad da Kijevu pošalje još oružja.

Predsednik SAD Džo Bajden najavio je novi paket oružja u vrednosti od 600 miliona dolara, u kojem će se nalaziti mobilni artiljerijski raketni sistemi (HIMARS) i artiljerija. Amerika je do sada poslala oko 15,1 milijardu dolara pomoći Ukrajini.

Ruske snage granatirale su Harkov i druge gradove u toj oblasti u četvrtak, objavili su ukrajinski zvaničnici. Guverner oblasti Sumi, Dmitro Živicki, rekao je da je ispaljeno oko 90 raketa na taj region.

Sa ruske strane - guverer oblasti Belgorod u Rusiji Vjačeslav Gladkov kazao je da je ukrajinska vojska granatirala grad Valuki blizu granice.

Rojters nije mogao nezavisno da potvrdi ove navode.

XS
SM
MD
LG