Linkovi

Ambasadorka SAD: Bez sastanaka sa Rusima u UN-u


UN Security Council Linda Thomas-Greenfield
UN Security Council Linda Thomas-Greenfield

Američki zvaničnici "za sada" ne planiraju da se sastaju sa ruskim diplomatama tokom redovnog okupljanja svetskih lidera na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija naredne nedelje u Njujorku, saopštila je u petak američka ambasadorka pri svetskoj organizaciji Linda Tomas-Grinfild.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov trebalo bi da otputuje u Njujork na zasedanje generalne skupštine, kojem će prisustvovati i američki predsednik Džo Bajden i državni sekretar Entoni Blinken.

"Imaćemo sastanke sa Ukrajincima. U ovom trenutku nema planova za sastanke sa Rusima. Nisu nagovestili da su zainteresovani za diplomatiju", rekla je Tomas-Grinfild novinarima.

Ruska invazija Ukrajine izazvala je najozbiljniju krizu u odnosima Rusije i Zapada od kubanske raketne krize 1962. godine, kada su se mnogi plašili da je svet na ivici nuklearnog rata, prenosi agencija Rojters.

Američki predsednik rekao je da želi da Ukrajina porazi Rusiju i snabdeo je Kijev oružjem vrednim više milijardi dolara, ali američki zvaničnici ne žele direktan sukob američkih i ruskih vojnika.

Bajden bi trebalo da se u sredu obrati generalnoj skupštini, navela je Tomas-Grinfild. Američki predsednici se tradicionalno drugi po redu obraćaju generalnoj skupštini UN, ali je Bajdenovo obraćanje ove godine pomereno sa utorka na sredu zato što će u ponedeljak u Londonu prisustvovati sahrani kraljice Elizabete Druge.

Blinken će sada- sa Evropskom unijom, Afričkom unijom i Španijom - predsedavati samitom o bezbednom snabdevanju hranom, čiji je Bajden trebalo da bude domaćin.

Američka ambasadorka rekla je novinarima da za sada neće biti ni sastanaka američkih i ruskih zvaničnika u vezi sa iranskim nuklearnim sporazumom. Pregovori o obnovi sporazuma iz 2105. godine u toku su u Beču, ali američki zvaničnici priznaju da je dogovor u bliskoj budućnosti malo verovatan.

XS
SM
MD
LG