Linkovi

Kosačov: Zajednička i oštra reakcija Srbije i Rusije zbog otkazivanja posete Lavrova


Konstantin Kosasčov, arhivhska fotografija
Konstantin Kosasčov, arhivhska fotografija

BEOGRAD - Reakcija Moskve i Beograda na zatvaranje vazdušnog prostora za avion ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova treba da bude zajednička i izuzetno oštra, izjavio je zamenik predsedavajućeg Saveta Federacije Konstantin Kosačov, prenosi Fonet.

"Današnji demarš, naravno, nije u vezi sa avionom. On je usmeren protiv Rusije kao države i protiv Srbije kao države. Reakcija će, nadam se, biti zajednička i izuzetno oštra, u formatu ne samo diplomatskog protesta, već i konkretnih, praktičnih odgovora", napisao je Kosačov na svom Telegram kanalu.

Mediji su preneli da je poseta Lavrova Srbiji otkazana zbog nemogućnosti da njegov avion preleti teritorije Bugarske, Severne Makedonije i Crne Gore. Iz zvaničnog Beograda nije stigla ni potvrda, niti demanti ove informacije. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se u ponedeljak ujutru sa ruskim ambasadorom u Srbiji Aleksandrom Bocan Harčenkom.

Kosačov je ocenio da "sadašnje kolektivno odbijanje Bugarske, Crne Gore i Severne Makedonije da propuste Lavrovljev avion u Srbiju, bez sumnje, nije odluka te tri zemlje".

"Sve tri zemlje su, ulaskom u NATO, ozbiljno i na dugo izgubile suverenitet, a EU je za njih je samo paravan za ove sramne okolnosti. Radi se o NATO demaršu, a bez SAD njega ne bi bilo", kazao je Kosačov.

On je naveo da ovakvim direktnim mešanjem u bilateralne poslove dve suverene evropske zemlje koje nisu članice Alijanse, Rusije i Srbije, NATO pokušava da "zarobi i potčini" ostatak Evrope, dodavši da posle toga sledi širenje Alijanse na ostatak sveta, gde je Kina strateški cilj broj dva posle Rusije.

Logističke i političke komplikacije posete Lavrova Srbiji
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00

Iz Moskve je 3. juna najavljeno da će Sergej Lavrov doći u Srbiju 6. i 7. juna i da će se sastati sa predsednikom, predsednikom Skupštine, ministrom spoljnih poslova, patrijarhom SPC.

Srpski zvaničnici su tokom vikenda govorili o tome da je poseta Lavrova "neizvesna" i da je situacija "izuzetno komplikovana".

XS
SM
MD
LG