Linkovi

Zelenski traži više pomoći od Evrope


Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski tokom posete Harkovu, gradu pogođenom ratom, na fotografiji Kancilarije predsednika Ukrajine., 29. maja 2022.
Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski tokom posete Harkovu, gradu pogođenom ratom, na fotografiji Kancilarije predsednika Ukrajine., 29. maja 2022.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski trebalo bi da se obrati Evropskom savetu u ponedeljak dok traži veću pomoć Ukrajini i veći pritisak na Rusiju da okonča svoju invaziju.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je u pismu uoči dvodnevnog zasedanja da Ukrajina "pokazuje neverovatnu hrabrost i dostojanstvo suočena sa ruskom agresijom i zverstvima".

"Jedna od naših najhitnijih briga je da pomognemo ukrajinskoj državi, zajedno sa našim međunarodnim partnerima, u ispunjavanju njenih potreba za likvidnošću", rekao je Mišel. "Takođe ćemo razgovarati o tome kako najbolje da organizujemo našu podršku obnovi Ukrajine, jer će biti potreban veliki globalni napor da se zemlja ponovo izgradi".

Mišel je rekao da će sastanci uključivati razmatranje visokih cena energije povezanih sa sukobom i potrebe da se "ubrza naša energetska tranzicija" kako bi se postepeno ukinula zavisnost Evrope od ruskih fosilnih goriva, kao i da će se razgovarati o načinima rešavanja pitanja bezbednosti hrane i cena pešačenja.

S obzirom na to da ruske snage izvode težak napad na Severodonjeck, poslednji grad u oblasti Luganska pod kontrolom Ukrajine, Zelenski je rekao u video obraćanju kasno u nedelju da je zauzimanje grada "osnovni zadatak za okupatore" i da će Ukrajina učiniti sve što može "da zadrži to napredovanje".

Zelenski je rekao da je u ruskim napadima oštećeno 90 odsto zgrada u Severodonjecku, prekinuli telekomunikacije i uništili više od dve trećine stanova u gradu.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je francuskoj televiziji TF1 u nedelju da je "bezuslovni prioritet Rusije oslobađanje regiona Donjecka i Luganska". On je rekao da Rusija na te oblasti gleda kao na "nezavisne države".

Rusija je veliku pažnju usmerila na Donjeck i Lugansk, u regionu Donbasa, nakon što je prerasporedila mnoge svoje snage koje su u početku krenule na ukrajinsku prestonicu Kijev i suočile se sa žestokim otporom u početnim fazama invazije koju je pokrenula krajem februara.

Poseta Harkovu

Zelenski je u nedelju došao u neuobičajenu posetu izvan Kijeva kako bi se sastao sa ukrajinskim snagama u istočnom gradu Harkovu, što je putovanje koje je trebalo da istakne uspeh Ukrajine u udaljavanju Rusije od drugog po veličini grada Ukrajine.

Zelenski je informisan o aktuelnim operacijama u gradu i uručio je trupama državne nagrade.

"Želim da se zahvalim svakom od vas na usluzi", rekao je Zelenski. "Rizkujete svoj život za sve nas i našu državu. Hvala vam što ste branili nezavisnost Ukrajine. Čuvajte se!"

Ali, istovremeno hvaleći regionalne zvaničnike u nedelju, Zelenski je rekao da je šef bezbednosti Harkova otpušten jer "nije radio na odbrani grada od prvih dana rata u punoj razmeri".

Ukrajinski regionalni vojni administrator Oleh Sinjehubov rekao je da je 31 odsto oblasti Harkov i dalje okupirano od strane ruskih snaga.

Ukrajina je u nedelju pokrenula novu kontraofanzivu kako bi povratila oblast oko južnog lučkog grada Hersona.

Herson je služio kao poligon za ruske snage u južnoj Ukrajini, kao prvi veći grad koji je pao u ruke snaga Moskve koje su se pre više od tri meseca premestile sa Krima na sever.

U nedelju, ukrajinska vojska je na Tviteru saopštila: "Drži se, Hersone, dolazimo".

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres, Frans pres i Rojters.
XS
SM
MD
LG