Linkovi

SAD razgovaraju sa Ukrajinom o slanju moćnijih višecevnih raketnih bacača


Arhiva - Ukrajinska artiljerija granatira pozicije ruskih trupa na frontu nedaleko od Lisičanska, u regionu Luganska, 12. aprila 2022.

Američki vojni zvaničnici potvrdili su da su u više navrata razgovarali sa ukrajinskim zvaničnicima o zahtevima Kijeva za dobijanje novijeg, naprednijeg oružje koje bi moglo da pomogne u sprečavanju napredovanja ruskih snaga u Donbasu, ali odbili su da javno kažu da li će ti sistemi biti isporučeni uskoro.

Ukrajina je nedeljama molila SAD da dostave višecevne sisteme za lansiranje raketa (MLRS) američke proizvodnje, koji su moćniji i lakši za rukovanje od haubica i drugih artiljerijskih sistema koje su do sada obezbedili Vašington i Zapad.

Te molbe su postale samo glasnije kako su ruske snage napredovale u istočnoj Ukrajini, čineći ono što su visoki zvaničnici američke odbrane opisali kao "postepeni dobitak" u borbi koja je uglavnom uključivala artiljeriju i drugu vatru dugog dometa.

Arhiva - Lansiranje rakete iz sistema MLRS tokom vežbe Druge pešadijske divizije američke vojske i južnokorejske vojske u Červonu, Južna Koreja, 12. juna 2012. Ukrajina nedeljama traži od SAD da pošalju američke sisteme MLRS.
Arhiva - Lansiranje rakete iz sistema MLRS tokom vežbe Druge pešadijske divizije američke vojske i južnokorejske vojske u Červonu, Južna Koreja, 12. juna 2012. Ukrajina nedeljama traži od SAD da pošalju američke sisteme MLRS.

"Mi smo svesni i svesni ukrajinskih nejavnih i javnih zahteva za ono što je poznato kao višecevni raketni lansirni sistem", rekao je novinarima sekretar za štampu Pentagona Džon Kirbi. "Ali neću ići ispred odluke koja još nije doneta".

"U stalnoj smo komunikaciji sa njima o njihovim potrebama", dodao je on. "Radimo svaki dan na tome da oružje i sistemi uđu u Ukrajinu, a svaki dan oružje i sistemi ulaze u Ukrajinu koji im pomažu, bukvalno, u borbi".

Ipak, postoje indicije da su američki zvaničnici možda spremni da pošalju Ukrajini MLRS i pomognu u potiskivanju najnovije ruske ofanzive.

Naginjanje ka slanju

Više američkih zvaničnika, govoreći za CNN pod uslovom anonimnosti, reklo je da Bajdenova administracija naginje ka slanju MLRS-a u Ukrajinu, a objava je moguća u tokom naredne sedmice.

Kasnije u petak, dva američka zvaničnika u razgovoru za Politiko potvrdila su da su SAD sklone da pošalju MLRS u Ukrajinu, ali su rekli da konačna odluka još nije doneta.

Sjedinjene Države imaju dva raketna sistema za više lansiranja — M270 i Visokomobilni artiljerijski sistem M142 HIMARS. Obe ispaljuju slične rakete od 227 mm. M270 može ispaliti do 12 raketa, dok agilniji M142 može ispaliti do šest.

U zavisnosti od tipa rakete, M270 može da pogodi ciljeve udaljene i do 70 kilometara, što je dvostruko više od dometa američkih haubica koje se trenutno nalaze u arsenalu Ukrajine. Sistem HIMARS može da pogodi ciljeve udaljene i do 300 kilometara.

Najviši ukrajinski vojni zvaničnik, general-potpukovnik Valerij Zalužni, u četvrtak je u Telegramu zatražio "oružje koje će nam omogućiti da pogodimo neprijatelja sa velike udaljenosti".

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov odgovorio je upozorenjem da bi snabdevanje Ukrajine oružjem koje bi moglo da dobaci do teritorije Rusije predstavljalo "ozbiljan korak ka neprihvatljivoj eskalaciji".

Debata o tome kako najbolje snabdeti Ukrajinu oružjem dolazi pošto se činilo da ruske snage u istočnoj Ukrajini napreduju uprkos onome što su američki vojni zvaničnici opisali kao jak otpor ukrajinskih trupa.

Lajman, Sjeverodonjeck

Separatisti koje podržava Rusija tvrdili su u petak da su zauzeli centar Lajmana, ključnog železničkog čvorišta u Donbasu.

Druge ruske snage opkolile su veći deo Sijerodonjecka, najistočnijeg grada pod kontrolom Ukrajine, a neki izveštaji ukazuju da su ruske snage takođe sada u samom gradu.

Ukrajinski zvaničnici u Sijerodonjecku rekli su da je 90 odsto grada uništeno granatiranjem. Ali regionalni guverner Luganska Sergej Gajdaj ostao je prkosan u poruci u petak na društvenim mrežama.

"Rusi neće moći da zauzmu oblast Luganska u narednim danima kao što su predviđali analitičari", rekao je on. "Imaćemo dovoljno snage i resursa da se odbranimo".

Na ovoj satelitskoj fotografiji kompanije Maksar tehnolodžiz vide se krateri od artiljerijske paljbe i uništene kuće, u Limanu, Ukrajina, 26. maja 2022.
Na ovoj satelitskoj fotografiji kompanije Maksar tehnolodžiz vide se krateri od artiljerijske paljbe i uništene kuće, u Limanu, Ukrajina, 26. maja 2022.

Ali Gajdaj je takođe priznao: "Moguće je da ćemo morati da se povučemo da ne bismo bili opkoljeni".

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u ovom noćnom video obraćanju u petak da će se Ukrajina braniti "koliko naši trenutni odbrambeni resursi dozvoljavaju".

On je zvučao prkosno protiv ruske ofanzive na istoku Ukrajine: "Ako okupatori misle da će Lajman ili Sijerodonjeck biti njihovi, greše. Donbas će biti ukrajinski".

U dnevnom obraćanju u petak, Zelenski je rekao da Rusija sprovodi "očiglednu politiku genocida" nad Ukrajincima, ali da bi "katastrofalni razvoj događaja" u Ukrajini mogao da bude izbegnut "da se svetski moćnici nisu igrali sa Rusijom, već je zaista pritiskali da okonča rat".

Zelenski je rekao da Rusija "prima skoro milijardu evra dnevno od Evropljana za snabdevanje energentima", dok "Evropska unija pokušava da se dogovori o šestom paketu sankcija Rusiji".

On je, međutim, rekao da će "Ukrajina uvek biti nezavisna država i da neće biti slomljena". Jedina preostala pitanja su, kako je rekao, "koju će cenu naš narod morati da plati za svoju slobodu" i koju cenu će Rusija morati da plati "za ovaj besmisleni rat protiv nas".

Nema nagoveštaja o pregovorima

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je u petak telefonom sa austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom. Prema Nehamerovim rečima, Putin je ponudio da ispuni isporuke prirodnog gasa Austriji i da razgovara o razmeni zarobljenika sa Ukrajinom.

"Ruski predsednik se obavezao da mora postojati i da treba da postoji pristup ratnim zarobljenicima, uključujući i Međunarodni crveni krst", rekao je austrijski kancelar. "S druge strane, naravno, on takođe zahteva pristup ruskim ratnim zarobljenicima u Ukrajini".

Međutim, Nehamer je rekao da sumnja da je Putin zainteresovan za bilo kakve pregovore o okončanju rata.

"Imam utisak da Putin sada želi da stvori činjenice za koje pretpostavljam da će se (kasnije) uključiti u pregovore", rekao je on.

U izveštaju su korišćene neke informacije Asošijeted presa, Frans presa i Rojtersa.
XS
SM
MD
LG