Linkovi

Prva dama SAD Džil Bajden u iznenadnoj poseti Ukrajini


Prve dame Sjedinjenih Država i Ukrajine, Džil Bajden i Olena Zelenski, tokom nenajavljenog susreta u Užgordu, na zapadu Ukrajine, 8. maja 2022.
Prve dame Sjedinjenih Država i Ukrajine, Džil Bajden i Olena Zelenski, tokom nenajavljenog susreta u Užgordu, na zapadu Ukrajine, 8. maja 2022.

Džil Bajden je u nedelju nenajavljeno posetila zapadnu Ukrajinu, održavši iznenadni sastanak povodom Dana majki sa prvom damom Olenom Zelenskom kako bi demonstrirala podršku Sjedinjenih Država naadnutoj naciji dok Rusija vrši pritisak kažnjavajućim ratom u istočnim regionima Ukrajine.

Bajdenova je putovala pod plaštom tajnosti, postavši poslednja Amerikanka visokog profila koja je ušala u Ukrajinu tokom njenog desetonedeljnog sukoba sa Rusijom.

"Htela sam da dođem na Dan majki", rekla je prva dama SAD Zelenskoj. "Mislila sam da je važno pokazati ukrajinskom narodu da ovaj rat mora da prestane i da je ovaj rat bio brutalan i da narod Sjedinjenih Država stoji uz narod Ukrajine".

Džil Bajden je provela oko dva sata u Ukrajini, putujući vozilom do grada Užgoroda, oko 10 minuta vožnje od slovačkog pograničnog sela u kojem je obišla pogrančni objekat za preradu.

Zelenska je zahvalila Bajdenovoj na njenom "hrabrom činu" i rekla: "Razumemo šta je potrebno da prva dama SAD dođe ovde tokom rata kada se vojna dejstva odvijaju svaki dan, gde se vazdušne sirene dešavaju svakog dana – čak i danas".

Američke diplomate vraćaju se u Ambasadu SAD u Kijevu

Visoka američka diplomatska predstavnica u Ukrajini Kristina Kvien i njen tim doputovali su u nedelju u Kijev, rekao je visoki zvaničnik Stejt departmenta, nakon što je državni sekretar Entoni Blinken obećao u poseti prošlog meseca da će uskoro ponovo biti otvorena Ambasada SAD u ukrajinskoj prestonici.

Poseta tima bila je tempirana na obeležavanje Dana pobede u Evropi u nedelju, rekao je zvaničnik.

Dve prve dame okupile su se u maloj učionici, sedeći jedna preko puta druge i pozdravljajući se pred novinarima pre nego što su nasamo razgovarale. Zelenska i njena deca su zbog njihove bezbednosti smešteni na nepoznatoj lokaciji.

Škola u kojoj su se upoznali pretvorena je u prelazni smeštaj za ukrajinske migrante iz drugih delova zemlje.

Poseta je omogućila Bajdenovoj da vodi onakvu ličnu diplomatiju kakvu bi njen muž želeo da sam sprovede.

Predsednik Džo Bajden rekao je tokom posete Poljskoj u martu da je razočaran što nije mogao da poseti Ukrajinu da vidi uslove "iz prve ruke", ali da mu nije dozvoljeno, verovatno iz bezbednosnih razloga.

Bela kuća je još prošle nedelje saopštila da bi predsednik "voleo da ode u posetu", ali za sada nema planova da se to i učini.

Do sastanka je došlo nakon što su dve prve dame razmenile prepisku poslednjih nedelja, prema američkim zvaničnicima koji su odbili da daju više detalja, jer nisu bili ovlašćeni da daju izjave o privatnoj komunikaciji dve dame.

Kada je stigla u školu, Bajdenova, koji je na sebi imala korsaž za Majčin dan koji je bio poklon njenog supruga, zagrlila je Zelensku i poklonila joj buket. Nakon privatnog sastanka njih dve su se pridružile grupi dece koja žive u školi u pravljenju medvedića od papira za poklone za Dan majki.

Poseta Bajdenove usledila je posle nedavnih dolazaka u ratom razorenu zemlju predsedavajuće Predstavničkim domom SAD Nensi Pelosi i drugih članova Kongresa, kao i zajedničkog putovanja američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i američkog sekretara odbrane Lojda Ostina koji su se sastali sa predsednikom Vladimirom Zelenskim u Kijevu.

Njena poseta bila je ograničena na zapadnu Ukrajinu; Rusija koncentriše svoju vojnu moć na istoku Ukrajine i ona nije bila u opasnosti. Istog dana kada je Bajdenova stigla u posetu, ruska bomba srušila je školu u istočnoj Ukrajini u kojoj je u podrumu bilo sklonište oko 90 ljudi, a na desetine je poginulo.

Takođe u nedelju, kanadski premijer Džastin Trudo posetio je Ukrajinu kako bi se sastao sa predsednikom i "ponovo potvrdio nepokolebljivu podršku Kanade ukrajinskom narodu", naveli se u njegovoj kancelariji.

Ranije, u slovačkom pograničnom selu Visne Nemecke, obišla je fabriku za preradu granica, istražujući operacije koje su uspostavile Ujedinjene nacije i druge humanitarne organizacije kako bi pomogle Ukrajincima koji traže utočište. Džil Bajden je prisustvovala verskoj službi u šatoru postavljenom kao kapela, gde je sveštenik intonirao "Molimo se za narod Ukrajine".

A pre svega toga, u Košicama, Bajdenova se sastala i ponudila podršku ukrajinskim majkama u Slovačkoj koje su raseljene zbog rata u Rusiji. Ona ih je uverila da iza njih stoje "srca američkog naroda".

Na autobuskoj stanici u gradu koji je sada 24-časovni centar za prihvat izbeglica, Bajdenova se našla u produženom razgovoru sa Ukrajinkom koja je rekla da se bori da objasni rat svom troje dece jer ni sama ne može da ga razume.

"Ne mogu da objasnim jer ne poznajem sebe i ja sam učiteljica", rekla je Viktorija Kutoča, držeći svoju svoju sedmogodišnju ćerku Juliju, dok je razgovarala sa Bajdenovom.

U jednom trenutku, Kutoča je upitala "zašto?" , govoreći o odluci Rusije da izvrši invaziju na Ukrajinu 24. februara.

"To je tako teško razumeti", odgovorila je prva dama.

XS
SM
MD
LG