Linkovi

Nensi Pelosi i delegacija Kongresa SAD posetili Kijev


Predsedavajuća Predstavničkim domom Kongresa SAD Nensi Pelosi i predsedavajući Odboa za inostrane poslove Doma Gregori Miks, nakon što su doputovali na sastanak sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim, tokom invazije Rusije na Ukrajinu, u Kijevu, Ukrajina, 30. aprila 2022.
Predsedavajuća Predstavničkim domom Kongresa SAD Nensi Pelosi i predsedavajući Odboa za inostrane poslove Doma Gregori Miks, nakon što su doputovali na sastanak sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim, tokom invazije Rusije na Ukrajinu, u Kijevu, Ukrajina, 30. aprila 2022.

Ujedinjene nacije su saopštile u nedelju da sprovode "operaciju bezbednog prolaza" kako bi izvukle čak 1.000 ukrajinskih civila iz čeličane koju su blokirale ruske snage u ratom razorenom južnom lučkom gradu Marijupolju.

Operaciju, koju koordinira Međunarodni komitet Crvenog krsta, zajedno sa ruskim i ukrajinskim zvaničnicima, počela je u subotu u čeličani Azovstal. Kancelarija UN za koordinaciju humanitarnih poslova nije objavila nikakve druge detalje kako ne bi ugrozila bezbednost spasilačke operacije.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na Tviteru napisao: "Prva grupa od oko 100 ljudi već ide ka kontrolisanoj oblasti. Sutra ćemo ih sresti u Zaporožje".

"Zahvalni našem timu", tvitovao je. "Sada oni zajedno sa (UN) rade na evakuaciji drugih civila iz fabrike".

Zvaničnici veruju da je još 2.000 ukrajinskih boraca ostalo u fabrici, gde su skriveni u lavirintu tunela i prolaza masivnog kompleksa okruženog ruskim snagama. Čak 100.000 drugih ukrajinskih civila možda je još uvek u gradu na severnoj obali Azovskog mora koji je pod kontrolom Rusije nakon dvomesečne kampanje bombardovanja koja ga je skoro sravnila sa zemljom.

U početku je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da je evakuisano 46 ljudi, grupa od 25 i još jedna od ukupno 21, dok je puk Azov, ukrajinska jedinica koja brani čeličanu, saopštila da je među evakuisanim 20 žena i dece.

Operacija Ujedinjenih nacija je usledila kada su predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi i šest drugih demokratskih kongresmena u subotu nenajavljeno posetili glavni grad Ukrajine Kijev i održali tročasovni sastanak sa predsednikom Volodimirom Zelenskim.

U objavi na Tviteru, Zelenski je podelio video snimak posete Pelosi glavnom gradu Ukrajine, usred invazije Rusije na tu zemlju.

"Verujemo da vas posećujemo kako bismo vam se zahvalili za vašu borbu za slobodu... Vaša borba je borba za sve. Naše opredeljenje je da budemo uz vas dok se borba ne završi", rekla je Pelosi u video snimku koji je podelio Zelenski na Tviteru.

Pelosi je bila najviši američki zvaničnik koji je posetio ratom razorenu zemlju od ruske invazije 24. februara u kojoj su poginule hiljade boraca sa obe strane i hiljade ukrajinskih civila.

Kasnije, govoreći iz Poljske nakon što je napustila Kijev, Pelosi je rekla da se zaklela Zelenskom: "S vama smo dok se ova borba ne dobije".

Ona je rekla da mu je delegacija Kongresa donela "poruku zahvalnosti američkog naroda za njegovo vođstvo" u borbi protiv ruske invazije.

Pelosi je obećala da će Prdstavnički dom brzo usvojiti novi zahtev za pomoć Ukrajini vredan 33 milijarde dolara koji je predsednik SAD Džo Bajden poslao Kongresu prošle nedelje.

Republikanski kongresmen Majkl Mekol, vodeći republikanac u Komitetu za spoljne poslove Predstavničkog doma, rekao je za ABC da i on očekuje da Kongres odobri novi paket pomoći za oružje i humanitarnu pomoć, što je više nego duplo više od 13,6 milijardi dolara pomoći koju je Kongres već odobrio.

Nakon ranih predviđanja nekih vojnih analitičara da će Rusija brzo pregaziti Ukrajinu i svrgnuti Zelenskog, Mekol je rekao da sada veruje da Ukrajina "može da pobedi. To bi trebalo da bude cilj".

"Mislim da je borbeni duh Ukrajinaca daleko bolji od onog kod Rusa", rekao je Mekol.

Oksana Markarova, ukrajinska ambasadorka u Sjedinjenim Državama, rekla je za ABC: "Nijedan od (ruskih) ciljeva nije ispunjen. Pokušavaju da uplaše Ukrajince. Moramo da pobedimo i hoćemo". Ona je opisala posetu Pelosijeve Kijevu kao "još jedan znak veoma snažne podrške Sjedinjenih Država".

U međuvremenu, Rusija je pokrenula nove napade na priobalni jug Ukrajine i istočno industrijsko srce zemlje. Borbe se vodile za selo po selo.

Zelenski je, u svom noćnom video obraćanju kasno u subotu, upozorio da Rusija "prikuplja dodatne snage za nove napade na našu vojsku na istoku zemlje". On je preklinjao ruske trupe da se ne bore u Ukrajini, tvrdeći da čak i njihovi generali očekuju da će još hiljade njih poginuti.

"Ali zašto je ovo potrebno ruskim vojnicima? Zašto je to potrebno njihovim porodicama", upitao je Zelenski na ruskom.

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je rano u nedelju da Rusija pokušava da legitimiše svoju kontrolu nad Hersonom, na jugu Ukrajine, uspostavljanjem proruske administracije.

Ta administracija je proglasila povratak ukrajinske kontrole nad gradom i okolinom "nemogućim" i najavila da će se ruska rublja koristiti u Hersonu od nedelje.

Ministarstvo je saopštilo da će ruska kontrola Hersona i njegovih transportnih veza pomoći da se održe napori Rusije da napreduje ka zapadu i severu i da poboljša rusku kontrolu nad poluostrvom Krim, koje je zauzela 2014.

A tokom vikenda u nenajavljenu posetu Lavovu doputovala je i glumica i specijalna izaslanica UNHCR-a Anđelina Džoli, koja je razgovarala sa decom, volonterima i zdravstvenim radnicima, a dok se nalazila u železničkoj stanici, u gradu su odjeknule sirene za uzbunu, i saradnici su je poveli u jedno od gradskih skloništa.

Anđelina Džoli u Lavovu
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:46 0:00
U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres i Rojters.
XS
SM
MD
LG