Linkovi

Ruska blokada ukrajinskih pomorskih luka diže cene hrane u svetu


Arhiva - Kamion istovaruje tek požnjeveno žito u selu Žovtneve, Ukrajina, 14. jula 2016.
Arhiva - Kamion istovaruje tek požnjeveno žito u selu Žovtneve, Ukrajina, 14. jula 2016.

Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO) saopštila je da su se globalne cene hrane stabilizovale prošlog meseca na veoma visokom nivou, ali i da su bile nešto niže nego u martu, kada je zabeležen najveći skok cena hrane ikada.

Zvaničnici FAO vide male izglede za značajno smanjenje cena hrane sve dok traje rusko-ukrajinski rat. Obe zemlje zajedno proizvode gotovo trećinu svetskog izvoza pšenice i ječma i do 80 odsto isporuka suncokretovog ulja.

Zamenik direktora FAO u odeljenju za tržišta i trgovinu, Jozef Šmiduber, rekao je da prekid u izvozu tih i drugih prehrambenih proizvoda iz Ukrajine uzima težak danak po globalnu bezbednost hrane. On je rekao da siromašne zemlje najviše pate jer im se cene kreira tržište.

"To je skoro groteskna situacija koju vidimo u ovom trenutku", rekao je on. "U Ukrajini postoji skoro 25 miliona tona žitarica koje bi mogle da se izvezu, ali ne mogu da napuste zemlju samo zbog nedostatka infrastrukture i blokade luka. U isto vreme... nema otvaranja žitnog koridora za izvoz iz Ukrajine".

Letnji usevi pšenice, ječma i kukuruza u Ukrajini biće požnjeveni u julu i avgustu. Uprkos ratu, Šmidhuber je rekao da uslovi za žetvu nisu loši. On je rekao da bi oko 14 miliona tona žitarica trebalo da bude dostupno za izvoz.

Međutim, napominje da u Ukrajini nema dovoljno skladišnih kapaciteta. On je dodao da postoji velika neizvesnost o tome šta će se desiti u narednih nekoliko meseci dok se sukob nastavlja.

"I ono što takođe vidimo, a to su, naravno, samo anegdotski dokazi, da žito krade Rusija i da se kamionima transportuje u Rusiju", rekao je Šmiduber. "Isto važi i za poljoprivredne alate, traktore, itd, itd. I sve to može imati uticaja na poljoprivrednu proizvodnju".

Zvaničnik FAO je rekao da situacija u Ukrajini ukazuje da trenutni problem nije u dostupnosti, već u pristupu. Rekao je da ima dovoljno žita da ono ide okolo i da se nahrani svet. Problem je, kako je rekao, što se hrana ne pomera na mesta gde je potrebna.

XS
SM
MD
LG