Linkovi

Premijeri Kanade i Hrvatske odvojeno u iznenadnim posetama Ukrajini


Premijer Kanade Džastin Trudo hoda uz gradonačelnika Irpina, Oleksandra Mašušina, u Irpinu, Ukrajina, 8. maja 2022.
Premijer Kanade Džastin Trudo hoda uz gradonačelnika Irpina, Oleksandra Mašušina, u Irpinu, Ukrajina, 8. maja 2022.

Predsednici vlada Kanade i Hrvatske u nedelju su odvojeno boravili u iznenadnim i nenajavljenim posetama Ukrajini.

Kanadski premijer Džastin Trudo došao je u iznenadnu posetu Ukrajini usred ruskog rata protiv zemlje.

Ukrajinski medij Suspilne i gradonačelnik Irpina Aleksandar Markušin najavili su Trudoovu posetu Irpinu, koji je oštećen pokušajem Rusije da zauzme Kijev na početku rata. Markušin je objavio Trudoove slike na društvenim mrežama, rekavši da je kanadski lider šokiran štetom koju je video na kućama civila.

Trudо je poslednji u nizu zapadnih lidera koji su došli u Ukrajinu da bi demonstrirali svoju podršku toj zemlji.

Njegova kancelarija je kasnije potvrdila posetu, navodeći u saopštenju "premijer je u Ukrajini kako bi se sastao sa predsednikom Zelenskim i potvrdio nepokolebljivu podršku Kanade ukrajinskom narodu".

Andrej Plenković u Kijevu, dočekao ga Zelenski

Predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković u nedjelju ujutro stigao je u Kijev gde ga je dočekao predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, saopštila je Vlada Hrvatske.

Plenković će, osim za Zelenskim, razgovarati i sa predsednikom Vlade Denisom Šmihalom i predsjednikom Vrhovne Rade Ruslanom Stefančukom. Uz predsjednika Vlade je i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković rukuje se sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, tokom posete Kijevu, 8. maja 2022. (Foto: Sajt Vlade Republike Hrvatske)
Predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković rukuje se sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, tokom posete Kijevu, 8. maja 2022. (Foto: Sajt Vlade Republike Hrvatske)

Na sastancima će ukrajinski državni vrh upoznati predsednika Vlade s posljedicama razaranja usled ruskih napada, a razgovarat će se i o daljnjoj pomoći te nastavku europskog puta Ukrajine.

"Hrvatska zna kako je biti pod vojnom agresijom te nastavlja pružati političku, diplomatsku, financijsku, humanitarnu, tehničku i svaku drugu moguću podršku Ukrajini, kao i pomoć u zbrinjavanju ukrajinskih izbeglica", kaže se u saopštenju Vlade.

"Poseta predsednika Vlade Ukrajini odvija se uoči Dana Europe te je izraz solidarnosti i podrške ukrajinskim vlastima i prijateljskom ukrajinskom narodu, koji je žrtva brutalne ruske agresije", navodi se i podseća da je Plenković boravio u poseti Ukrajini pre ruske invazije, u decembru 2021.

Predsednica Bundestaga u Kijevu

Predsednica nemačkog Bundestaga Barbel Bas u nedelju je s predsednikom ukrajinskog parlamenta Ruslanom Stefančukom položila venac na grob Neznanog vojnika u Kijevu,

Kako javlja Radio Slobodna Evropa, Berbel Bas doputovala je danas u Kijev kako bi sa ukrajinskim premijerom Denisom Šmihalom razgovarala o invaziji Rusije na Ukrajinu i odala počast žrtvama Drugog svetskog rata, objavio je zvaničnik nemačkog parlamenta Enriko Brisa na Tviteru.

XS
SM
MD
LG