Linkovi

Bajden šalje još oružja Ukrajini u vrednosti od 150 miliona dolara


Bajden pritiska Kongres da odobri dugoročni paket pomoći Ukrajini od 33 milijarde dolara
Bajden pritiska Kongres da odobri dugoročni paket pomoći Ukrajini od 33 milijarde dolara

VAŠINGTON - Predsednik SAD Džo Bajden najavio je da će Amerika poslati oružje u vrednosti od 150 miliona dolara Ukrajini.

"Novi paket pomoći obezbediće dodatnu artiljerijsku municiju, radare i drugu opremu Ukrajini", kazao je Bajden. Upozorio je da se budžet za pomoć Ukrajini polako prazni i apelovao na Kongres da odobri još novca.

Bajdenova administracija je do sada u Ukrajinu poslala oružje, uključujući i tešku artiljeriju, rakete, i dronove, u vrednosti od 3,8 milijardi dolara, rekao je državni sekretar SAD Entoni Blinken.

Predsednik SAD pritiska Kongres da odobri paket pomoći Ukrajini od čak 33 milijarde dolara, od kojih je 20 namenjeno za vojnu pomoć. Taj paket bi trajao pet meseci.

"SAD su dale do sada najveću pomoć Ukrajini, i to jako brzo. Šaljemo oružje i opremu, iz fonda koji je Kongres odobrio, pravo na prvu liniju borbe za slobodu Ukrajine", navodi se u Bajdenovom saopštenju.

Predsednik SAD je naglasio da SAD i saveznici "moraju da obezbede da pošiljke oružja i municije bez prekida stižu u Ukrajinu".

Lideri G7 održaće virtuelni sastanak u nedelju sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

XS
SM
MD
LG