Linkovi

Ukrajinski branioci u čeličani Azovstal: Borićemo se do kraja


Arhiva - Dim se diže iznad Metalurškog kombinata Azovstal u Marijupolju, u Marijupolju, 5. maja 2022.

Ukrajinski borci u opkoljenoj čeličani Azovstal u jugoistočnoj luci Marijupolj, koji su poslednji otpor ruskim snagama u gradu, obećali su u nedelju da će istrajavati dok su živi.

"Nastavićemo da se borimo sve dok smo živi da odbijemo ruske okupatore", rekao je na onlajn konferenciji za novinare kapetan Svjatoslav Palamar, zamenik komandanta ukrajinskog puka Azov.

"Nemamo mnogo vremena, izloženi smo intenzivnom granatiranju", rekao je on, moleći međunarodnu zajednicu da pomogne u evakuaciji ranjenih vojnika iz fabrike.

Ilija Samojlenko, borac puka Azov koji je takođe učestvovao na virtuelnoj konferenciji, rekao je da još uvek imaju oružje, municiju i vodu i da su spremni da se bore koliko god moraju.

"Možemo da umremo u svakom trenutku... Naša poruka je da ne prokockate naše napore", rekao je Samojlenko, pozivajući ukrajinsku vladu da se više oslanja na nastavak borbe protiv ruskih snaga nego na nadu da će Moskva moći da se umiri pregovorima.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u kasnonoćnom obraćanju u subotu da je više od 300 civila spaseno iz fabrike Azovstal. On je rekao da će se vlasti sada fokusirati na evakuaciju ranjenih i medicinara, kao i na pomoć stanovnicima drugih mesta u Mariupolju i okolnim naseljima da se spasu.

Palamar je rekao da ne može da potvrdi da su svi civili evakuisani iz fabrike jer ukrajinski borci nisu u mogućnosti da provere i potvrde da su sva bombardovana područja ispražnjena.

XS
SM
MD
LG