Linkovi

Britanija: Najava formiranja zajedničkih rusko-beloruskih snaga teško da će se obistiniti


Policajci pucaju u dron tokom napada ruskih bespilotnih letelica, za koje lokalne vlasti tvrde da su dronovi Šahed-136, u Kijevu, 17. oktobra 2022.
Policajci pucaju u dron tokom napada ruskih bespilotnih letelica, za koje lokalne vlasti tvrde da su dronovi Šahed-136, u Kijevu, 17. oktobra 2022.

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je u petak da se tvrdnja beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka početkom ovog meseca da će hiljade vojnika iz njegove zemlje i Rusije formirati novu Grupu snaga, verovatno neće ostvariti.

Lukašenko je rekao da će 70.000 beloruskih vojnika i čak 15.000 Rusa činiti novu rusko-belorusku grupu snaga.

Britansko ministarstvo je u obaveštajnom izveštaju objavljenom na Tviteru navelo da je uprkos video snimku koji su beloruski zvaničnici objavili kako bi prikazali dolazak ruskih trupa u Belorusiju, "malo verovatno da je Rusija zapravo rasporedila značajan broj dodatnih vojnika u Belorusiju".

Ministarstvo je ocenilo sposobnost i Rusije i Belorusije da prikupe trupe u objavi na Tviteru:

"Malo je verovatno da će Rusija moći da stvori borbeno spremne formacije predviđene veličine: njene snage su angažovane u Ukrajini. Beloruska vojska vrlo verovatno ima minimalne sposobnosti za preduzimanje složenih operacija".

Ministarstvo je saopštilo da je najava kombinovanih snaga Rusije i Belorusije "verovatno pokušaj da se demonstrira rusko-beloruska solidarnost i da se ubedi Ukrajina da preusmeri snage na čuvanje severne granice".

Takođe u petak, ukrajinski gradovi Harkov i Zaporožje doživeli su seriju eksplozija, navodi Rojters. Zaporožje je dom ukrajinske nuklearne elektrane. Obim štete od eksplozije nije bio odmah jasan.

Pentagon: Iranska vojska u Ukraini, pomaže Rusima da izvode napade dronovima

Iransko vojno osoblje je "na terenu" u Ukrajini i pomaže ruskoj vojsci u operacijama bespilotnih letelica koje terorišu zemlju i gađaju elektroenergetske objekte, saopštio je Pentagon u četvrtak.

"Naše razumevanje je da su one [iranske snage] na terenu na Krimu i da pomažu ruskom vojnom osoblju dok sprovode ove operacije sa bespilotnim letelicama u Ukrajini", rekao je novinarima sekretar za štampu Pentagona brigadni general Pat Rajder.

Na pitanje o tome da Rusija poriče da koristi bespilotne letelice iranske proizvodnje, Rajder je odgovorio: "Očigledno je da lažu".

Rusija je zauzela poluostrvo Krim 2014. Od tada je ponovo otvorila stare sovjetske baze i tamo obučavala trupe.

On je dodao da se Rusija okrenula zemljama poput Irana i Severne Koreje za dodatnu municiju i oružje jer se njene zalihe oružja, uključujući precizno navođenu municiju, "troše".

On je prozvao Iran da "izvozi teror, ne samo u region Bliskog istoka, već sada i u Ukrajinu".

Zamenik generalnog sekretara NATO Mirčea Džoana osudio je ponašanje Irana i pozvao Teheran da prestane da učestvuje u ruskoj invaziji.

"Nijedna zemlja ne bi trebalo ni na koji način da podržava ovu vrstu varvarskog rata", rekla je Džoana tokom virtuelnog događaja koji je održao američki Nemački Maršalov fond.

Takođe u četvrtak, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi okrivio je bespilotne letelice iranske proizvodnje lansirane sa Krima za nedavne napade na ukrajinsku prestonicu Kijev.

Ukrajinski vatrogasci rade na uništenoj zgradi nakon napadadronova na Kijev, 17. oktobra 2022, tokom ruske invazije na Ukrajinu.
Ukrajinski vatrogasci rade na uništenoj zgradi nakon napadadronova na Kijev, 17. oktobra 2022, tokom ruske invazije na Ukrajinu.

"Rusija je do sada primila na desetine bespilotnih letelica UAV-a [bespilotnih letelica] i verovatno će nastaviti da dobija dodatne pošiljke u budućnosti", rekao je Kirbi.

Herson

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je u četvrtak uveče Rusiju da se sprema da diže u vazduh hidroelektranu u oblasti Herson – oblasti koju je Rusija nelegalno pripojila i koja je nedavno žarište intenzivnih borbi.

Pomoćnik Zelenskog Mihail Podoljak rekao je da Rusija minira branu Kahovka i transformatore u elektrani, prenosi agencija Frans pres. Uništavanje brane bi poplavilo reku Dnjepar i zaustavilo napredovanje ukrajinskih trupa.

Ali, rekao je Zelenski, to bi takođe moglo da uništi severnokrimski kanal i da prekine snabdevanje Krima vodom.

Herson je bio prvi veliki grad koji je Rusija zauzela na početku svoje invazije krajem februara i najveći grad koji još uvek drži.

Ruski civilni zvaničnici pozvali su stanovnike da pobegnu, a masovna evakuacija počela je ranije ove nedelje, preseljenhem 15.000 stanovnika iz grada i okoline od četvrtka, rekli su zvaničnici.

Herson je bio jedan od četiri regiona, zajedno sa Luganskom, Donjeckom i Zaporožjem, koje je Rusija nezakonito pripojila. Predsednik Vladimir Putin proglasio je u sredu vanredno stanje u četiri regiona.

Oštećena infrastruktura

Ukrajina je u četvrtak prvi put ograničila upotrebu električne energije kao odgovor na ruske napade koji su oštetili delove električne infrastrukture zemlje. Restrikcije su zakazane kako bi se mogle da se izvrše popravke na nekim od elektrana oštećenih ili uništenih ruskim projektilima u poslednjih nekoliko dana.

Arhiva - Čovek kuva na improvizovanom roštilju u Kivšairivki, Ukrajina, 16. oktobra 2022.
Arhiva - Čovek kuva na improvizovanom roštilju u Kivšairivki, Ukrajina, 16. oktobra 2022.

Ukrajinski operater električne mreže rekao je da će ograničenja u snabdevanju biti na snazi od 7 do 23 sata, a kako se približavaju hladniji meseci, možda će morati ponovo da preduzme takve korake.

U sredu se Savet bezbednosti UN sastao privatno na zahtev Sjedinjenih Država, Britanije i Francuske kako bi razgovarali o pitanju upotrebe ruskih dronova iranske proizvodnje u ratu u Ukrajini.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine saopštilo je da je samo tokom protekle nedelje više od 100 dronova iranske proizvodnje naletelo na elektrane, postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, stambene zgrade, mostove i druge mete u urbanim sredinama.

Vašington, London i Pariz kažu da isporuka Teherana ovih bespilotnih letelica Rusiji predstavlja kršenje Rezolucije 2231 Saveta bezbednosti UN, koja dozvoljava prenos ograničenih artikala u ili iz Irana samo kada to odobri Savet bezbednosti od slučaja do slučaja. Takvo odobrenje nije traženo.

"Očekujemo da će ovo biti prvi od mnogih razgovora u UN o tome kako da se Iran i Rusija pozovu na odgovornost zbog nepoštovanja obaveza koje je nametnuo Savet bezbednosti UN", rekao je Nejt Evans, portparol Misije SAD pri Ujedinjenim nacijama.

"Kao što je istaknuto tokom današnjeg sastanka, postoji dovoljno dokaza da Rusija koristi bespilotne letelice iranske proizvodnje u okrutnim i namernim napadima na narod Ukrajine, uključujući civile i kritičnu civilnu infrastrukturu", rekao je on, dodajući da je nabavka oružja bila kršeći rezolucije Saveta bezbednosti UN.

Ukrajinski zvaničnici su rekli da su bespilotne letelice koje su korišćene u talasima napada tokom prošle nedelje uključivale bespilotne letelice iranske proizvodnje Šahed-136 koje nose eksploziv i padaju na svoje mete.

Arhiva - Delovi bespilotne letelice koje ukrajinske vlasti tvrde da je kamikaza-dron iranske proizode Šahed-136, nakon ruskog napada na skladište goriva u Harkovu, Ukrajina, 6. oktobra 2022.
Arhiva - Delovi bespilotne letelice koje ukrajinske vlasti tvrde da je kamikaza-dron iranske proizode Šahed-136, nakon ruskog napada na skladište goriva u Harkovu, Ukrajina, 6. oktobra 2022.

Iranski ambasador u UN rekao je novinarima da njegova vlada kategorički odbacuje "neosnovane i nepotkrijepljene tvrdnje", za koje je rekao da su deo kampanje dezinformacija protiv njegove vlade.

Zamenik izaslanika Rusije u UN rekao je novinarima da su optužbe "neosnovane". On je rekao da nije bilo transfera oružja u suprotnosti sa rezolucijom i da iranski dronovi nisu isporučeni Rusiji za upotrebu u Ukrajini.

Margaret Bešir, Petsi Vidakusvara i Džef Seldin doprineli su pisanju ovog izveštaa. Korišćene su i neke informacije Asošiejted presa, agencije Frans pres i Rojtersa.
XS
SM
MD
LG