Linkovi

Sjedinjene Države osudile ruski napad dronovima na Kijev


Vatrogasci gase požar i pomažu evakuaciju stambene zgrade u Kijevu posle ruskog napada bespilotnim letelicama (Foto: REUTERS/Vladyslav Musiienko)
Vatrogasci gase požar i pomažu evakuaciju stambene zgrade u Kijevu posle ruskog napada bespilotnim letelicama (Foto: REUTERS/Vladyslav Musiienko)

Bela kuća osudila je ruske raketne napade na Kijev – poručivši da pokazuju brutalnost ruskog predsednika Vladimira Putina.

Karin Žan Pjer, predstavnica za medije Bele kuće izjavila je da će SAD Rusiju smatrati odgovornom za ratne zločine – u satima pošto je Rusija dronovima napala ukrajinske gradove.

U stambenoj zgradi u centru Kijeva ubijene su najmanje četiri osobe.

Govoreći o novom paketu ruske pomoći vrednom 725 miliona dolara, najavljenom prošlog petka, Žan Pjer je ponovila da će Sjedinjene Države podržavati Ukrajinu koliko god to bilo potrebno.

Inače, ruske snage gađale su infrastrukturu širom Ukrajine u drugom talasu vazdušnih napada tokom poslednjih nedelju dana.

Policajac puca na dron tokom ruskog napada na Kijev, 17. oktobra 2022.
Policajac puca na dron tokom ruskog napada na Kijev, 17. oktobra 2022.

Ukrajinski zvaničnici navode da su dronovi tipa Šahed iranske proizvodnje, koje Rusija koristi da izvede takozvane kamikaza napade, kada se letelice namerno zakucaju u metu.

“Cele noći i jutra neprijatelj teroriše civile”, poručio je presednik Ukrajine Volodimir Zelenski na Telegramu. “Dronovi kamikaze i projektili napadju celu Ukrajinu. Neprijatelj može da napdne naše gradove, ali neće uspeti da nas slomi”.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da su se eksplozije dogodile u centralnom okrugu Ševčenko, u istoj oblasti na koju su prošle nedelje pale ruske rakete u okviru velikij vazdušnih napada širom zemlje.

Kličko je rekao da je u napadu u ponedeljak oštećeno nekoliko stambenih blokova i da je izazvan požar u jednoj nestambenoj zgradi. Dodao je da su spasioci izvukli 18 ljudi iz ruševina naseljene zgrade, dok su dvoje još zarobljeni unutra.

Spasioci izvukli mačku iz ruševina zgrade u Kijevu
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:33 0:00

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba rekao je da je od Saveta za spoljne poslove Evropske unije tražio dodatnu protivvazdušnu odbranu i zalihe municije, istovremeno pozivajući evropski blok da sankcioniše Iran “zato što snabdeva Rusiju bespilotnim letelicama".

Ambasada SAD u Kijevu navela je da su današnji napadi "očajnički i za osudu”.

“Divimo se snazi i nepokolebljivosti ukrajinskog naroda. Stajaćemo uz vas koliko god bude potrebno", objavljeno je na zavaničnom Tviter nalogu ambasade.

Čovek se baca na zemlju tokom udara dronova na Kijev, 17. oktobra 2022.
Čovek se baca na zemlju tokom udara dronova na Kijev, 17. oktobra 2022.

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da su ti udari, kao i napadi na drugim mestima, izvedeni u znak odmazde za napad na ključni most koji povezuje Krim sa Rusijom.

I u nedelju, raketni udari nanosili su novu štetu Ukrajini. Zvaničnici bliski Kremlju krivili su Kijev za napad u kojem je pogođena kancelariju gradonačelnika u Donjecku koji kontrolišu separatisti, dok su ukrajinske vlasti saopštile da su ruski projektili pogodili grad preko puta nuklearne elektrane Zaporožje, pri čemu je šest osoba ranjeno.

Zgrada gradonačelnika u Donjecku, delu ukrajinskog regiona koji je Rusija nedavno proglasila za svoj, ozbiljno je oštećena, brojni prozori su izbijeni, a krov delimično srušen. Obližnji automobili su izgoreli.

Izveštaji o žrtvama nisu bili odmah dostupni. Vlada u Kijevu nije preuzela odgovornost za napad, niti ga je komentarisala.

Ukrajina je saopštila da je u napadu u blizini nuklearne elektrane Zaporožje, osim povređivanja ljudi, oštećeno i pet dalekovoda, gasovoda i nekoliko civilnih preduzeća i stambenih zgrada.

Kijev raketiran i u nedelju

Rusija i Ukrajina su se u više navrata međusobno optuživale da su pucale na postrojenje i oko njega. Kontroliše ga Rusija, ali njime i dalje upravljaju ukrajinski tehničari.

Borbe su nastavljene i drugde, a Kijev je saopštio da je Moskva granatirala civilna naselja duž linije fronta u istočnom Harkovu i Lugansku. Ukrajina je saopštila da su "aktivna neprijateljstva" nastavljena u južnoj oblasti Herson, još jednoj ključnoj oblasti u kojoj je Ukrajina napredovala poslednjih nedelja.

U međuvremenu, Rusija je saopštila da je njena protivvazdušna odbrana u južnoj oblasti Belgoroda na granici sa Ukrajinom oborila najmanje 16 ukrajinskih projektila, prenela je državna novinska agencija RIA Novosti.

Britanija: Može li Rusije da nastavi da proizvodi municiju?

S obzirom na to da će se uskoro biti celih osam meseci od početka neprijateljstava, britansko ministarstvo odbrane dovodi u pitanje sposobnost Rusije da nastavi da proizvodi oružje tokom svoje invazije na Ukrajinu.

U obaveštajnom izveštaju objavljenom na Tviteru u nedelju, ministarstvo je procenilo da je Rusija 10. oktobra ispalila više od 80 krstarećih raketa na Ukrajinu, što je potez za koji je ruski predsednik Vladimir Putin rekao da je osveta za bombardovanje mosta koji povezuje Rusiju sa anektiranim poluostrvom Krim ranije ovog meseca. Niko nije preuzeo odgovornost za eksploziju.

"Ruska odbrambena industrija verovatno nije u stanju da proizvodi naprednu turu municije po stopi kojom se troši", rekla je Britanija.

"Ovi napadi predstavljaju dalju degradaciju ruskih zaliha raketa dugog dometa, što će verovatno ograničiti njihovu sposobnost da gađaju željene ciljeve u budućnosti".

U međuvremenu, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, u svom svakodnevnom obraćanju u subotu, zahvalio je SAD na paketu pomoći u vrednosti od 725 miliona dolara, omogućavajući Ukrajini da kupi municiju, artiljeriju, protivtenkovsko oružje i antiradarske rakete.

Ruski udari se nastavljaju

Ruske snage su u subotu izvele sporadične raketne udare u Ukrajini, gađajući objekte koji obezbeđuju struju zemlji i njenim stambenim područjima.

Regionalni guverner Kijeva Aleksij Kuleba rekao je da je u napadu oštećeno ključno energetsko postrojenje u glavnom gradu Ukrajine, ali nisu prijavljeni nikakvi uzroci, a lokacija nije otkrivena.

Kirilo Timošenko, zamenik šefa kabineta ukrajinskog predsednika, pozvao je stanovnike oblasti Kijeva i ljude u tri susedna regiona da štede energiju u večernjim satima najveće potražnje.

Napad na objekat za prenos električne energije usledio je nekoliko sati pošto su ukrajinski zvaničnici rekli da je Rusija gađala stambene oblasti Nikopolja, jugoistočno od Zaporožja. Jevhen Jevtušenko, načelnik Nikopoljske okružne vojne uprave, rekao je da je pet osoba ranjeno u subotnjem jutarnjem napadu na grad. On je rekao da su napadi bili usmereni na "maksimalnu štetu civilima".

Rusi ubijeni na poligonu

Najmanje 11 ruskih vojnika je poginulo, a još 15 je ranjeno u subotu kada su dva ruska vojnika dobrovoljca otvorila vatru na vojni poligon u jugozapadnoj oblasti Belgorod u blizini Ukrajine, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da je par dobrovoljaca iz bivše sovjetske nacije i da su ubijeni u uzvratnoj paljbi, opisujući incident kao teroristički napad.

"Tokom obuke iz vatrenog oružja sa pojedincima koji su dobrovoljno izrazili želju da učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji (protiv Ukrajine), teroristi su otvorili vatru iz malokalibarskog oružja na osoblje jedinice", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane, prenosi RIA.

Neki ruski nezavisni mediji izveštavali su o većim žrtvama.

Aleksij Arestovič, savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, rekao je u intervjuu da su napadači bili iz Tadžikistana i da su otvorili vatru nakon svađe oko vere, preneo je Rojters.

Tadžikistan je pretežno muslimanska nacija u centralnoj Aziji. Otprilike polovina Rusa sledi različite grane hrišćanstva. Rusko ministarstvo je saopštilo da su napadači bili iz nacije u Zajednici Nezavisnih Država, koja uključuje Tadžikistan.

Rojters nije bio u mogućnosti da odmah potvrdi Arestovičeve komentare niti da nezavisno proveri brojeve žrtava ili druge detalje incidenta.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres, Rojters i AFP.
XS
SM
MD
LG