Linkovi

Rusija uništava energetsku i vodnu infrastrukturu Ukrajine


Požar posle ruskog napada na elektranu u gradu Žitomiru na zapadu Ukrajine (Foto: Reuters/State Emergency Service of Ukraine)

Rusija je uništila gotovo trećinu ukrajinskih elektrana tokom protekle sedmice, objavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Rakete su pogodile elektrane u glavnom gradu Kijevu, gde su poginule tri osobe, kao i u Harkovu, Dnjepru, Krivom Rogu i Žitomiru – na istoku, jugu i zapadu zemlje, uzrokujući prekid snabdevanja vodom. Prijavljeno je i da je jedna osoba stradala u svom stanu u gradu Nikolajevu.

Rusija je od početka protekle sedmice otpočela napade na ukrajinsku energetsku infrastrukturu raketama i bespilotniim letelicama, što je, prema tvrdnjama predsednika Vladimira Putina, legitimna odmazda za eksploziju na mostu koji Rusiju spaja sa nelegalno anektiranim ukrajinskim poluostrvom Krim.

Kijevski zvaničnici i predstavnici zapadnih saveznika isitču da su namerni napadi na civilnu infrastrukturu ratni zločin. Njihov cilj je da građanima Ukrajine budu uskraćeni grejanje i struja uoči predstojeće zime.

Deo međunarodne javnosti ih vidi kao novu Putinovu taktiku za eskalaciju rata koji njegove snage u Ukrajini gube.

Situacija je kritična širom zemlje... Cela zemlja treba da se pripremi za nestanke struje, vode i grejanja“, izjavio Kirilo Timošenko, zamenik šefa kabineta ukrajinskog predsednika.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko ranije je izjavio je da su dva infrastrukturna cilja, koje nije identifikovao, pretrpela – kako se izrazio značajnu štetu.

"Posledica napada na važnu infrastrukturu Kijeva, poginule su tri osobe. Radi se o zaposlenima u jednom od kritičnih infrastrukturnih objekata", rekao je Kličko.

Gradsko tužilaštvo Kijeva saopštilo je da je otvorilo istragu o, kako je navedeno, mogućem kršenju zakona i običaja ratovanja.

"Ukrajina se nalazi pod paljbom ruskih okupatora. Nastavljaju da čine ono u čemu su najbolji - terorišu i ubijaju civile", objavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na društvenim mrežama.

U ponedeljak je u ruskim udarima na Kijev poginulo najmanje četvoro ljudi.

Bela kuća je saopštila da SAD "najoštrije osuđuju ruske raketne udare koji nastavljaju da dokazuju Putinovu brutalnost". Najavljen je i novi paket vojne pomoći Ukrajini vredan 725 miliona dolara.

Rusija negira da gađa civilne mete, već saopštava da sprovodi "masovne" napade na vojne ciljeve i energetsku infrastrukturu širom Ukrajine.

Napadi na Kijev izvedeni su iranskim "samoubilačkim" dronovima, koji se detoniraju kada udare u metu. Iran negira da daje dronove Rusiji, a Kremlj je bez komentara.

Bela kuća optužila je Iran da govori neistine o isporuci dronova.

Nekoliko ministara spoljnih poslova EU pozvalo je da se Iranu uvedu sankcije zbog isporuke dronova Rusiji.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova izjavio je da će predložiti predsedniku da Kijev prekine diplomatske odnose sa Iranom zbog isporuke dronova.

XS
SM
MD
LG