Linkovi

SAD najavljuju sankcionisanje zbog isporuka municije Rusiji ili podrške njenoj vojnoj industriji


Učesnici skupa razmatrali su dodatne korake koji bi se mogli primeniti prema ruskoj vojnoj industriji. (REUTERS/Dado Ruvic)
Učesnici skupa razmatrali su dodatne korake koji bi se mogli primeniti prema ruskoj vojnoj industriji. (REUTERS/Dado Ruvic)

Sjedinjene Države upozorile su na mogućnost uvođenja sankcija zemljama, kompanijama i pojedincima koje Rusiji isporučuju municiju ili podržavaju njenu vojnu industriju – u nastojanju Vašingtona da osnaži pritisak na Moskvu zbog rata u Ukrajini.

Voli Adejemo, zamenik američkog sekretara za finansije, tokom skupa država koje su razmatrale sankcije Rusiji, ukazao je da je Vašington spreman da preduzme mere protiv strana koje izbegavaju američke sankcije.

Učesnici skupa, među kojima su osim američkih, bili i predstavnici zemalja Evropske unije, Kanade i Južne Koreje - ukupno njih 33, razmatrali su dodatne korake koji bi se mogli primeniti prema ruskoj vojnoj industriji, kao i efektima do sada uvedenih ograničenja usled ruske invazije na Ukrajinu.

Vašington je spreman da uvede sankcije onima koji isporučuju municiju ili drugu vojnu robu Rusiji, kao i privatnim vojnim kompanijama ili paravojnim grupama koje učestvuju ili podržavaju ruski rat u Ukrajini”, poručeno je iz američkog Sekretarijata za finansije.

Ukazano je da su sekretarijati finansija i trgovine, kao i Stejt department ukazali na mere koje su do sada primenjene protiv ruske vojne industrije - navodeći rizike sa kojima se suočavaju oni koji pružaju materijalnu podršku ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Ograničavanjem pristupa Rusije naprednoj tehnologiji, robama i uslugama, Vašington i partneri umanjili su njenu sposobnost da zameni oružje – među kojima je i 6.000 komada vojne opreme koja je do sada uništena u ratu", precizirano je tokom skupa, javlja Rojters.

Takođe, Sjedinjene Države su upozorile na znatnu rusku potrošnju municije zbog čega se okređe zemljama poput Irana i Severne Koreje za zalihe i opremu, uključujući dronove, rakete i artiljerijsku municiju, izvestila je agencija Rojters na osnovu uvida u izveštaj o tome.

Ograničenja izvoza koje su nametnule SAD i još 37 zemalja uticale su na to da se ruska odbrambena industrija oslanja na uvezenu mikroelektroniku i druge resurse vojne industrije. Zabeležen je i nedostatak delova čime se podriva proizvodnja tenkova, aviona, podmornica i drugih vojnih sistema.

Prema izveštaju u koji je agencija Rojters imala uvid, SAD su na sastanku upozorile da ruske obaveštajne službe nastoje nezakonito da dođu u posed zapadne tehnologije i delova čiji je izvoz zabranjen u Rusiju.

Mreža koja se koristi za nabavku tehnologije uključuje oligarhe, proksije i lažne kompanije, a cilja na Evropu i Severnu Ameriku kao prioritet”, navedeno je u izveštaju.

Ranije tokom godine, Vašington je uveo stroga ograničenja na isporuku američke i strane robe u Rusiju, ukoliko je proizvedenja primenom američke opreme ili tehnologije, u nastojanju da oslabi ruski vojni i industrijski sektor.

Stoltenberg: Ruska upotreba nukleranog oružja izazvala bi teške posledice

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg

Okolnosti u kojima bi NATO možda bio primoran da upotrebi nuklearno oružje su, kako se izrazio, izrazito daleko, izjavio je generalni sekretar Severnoatlantske alijanse (NATO) Jens Stoltenberg.

Bilo bi teških posledica ako bi Rusija upotrebila bilo koju vrstu nuklearnog oružja protiv Ukrajine”, poručio je Stoltenberg nakon sastanaka ministara odbrane država članica NATO-a.

"Nećemo ulaziti detalje kako bismo tačno reagovali – ali to bi iz temelja promenilo prirodu sukoba. To bi značilo da je pređena veoma važna linija”, poručio je on aludirajući na rat u Ukrajini koji je izbio kao posledica ruske invazije na tu zemlju.

Stoltenberg je istakao da je osnovna svrha politike nuklearnog odvraćanja NATO-a očuvanje mira i sprečavanje upotrebe sile protiv saveznika Alijanse – zbog čega su, kako je rekao, okolnosti pod kojima bi taj pakt mogao da koristi nuklearno oružje izuzetno udaljene.

Kontrolišu se resursi koje Rusija primenjuje u oblasti odbrane, svemirske tehnologije i pomortsva. Takođe, usmereni su i na energetski sektor, kao i na luksuznu robu i proizvode koje upotrebljava ruska elita.

Agencija Rojters izvestila je i da je na pitanje šta još zapadni saveznici mogu učiniti da osnaže pritisak na Rusiju - neimenovani evropski finansijski zvaničnik i učesnik skupa, odgovorio je da se može proširiti lista sancionisanih osoba.

Možemo proširiti i listu roba čiji će izvoz biti ograničen”, rekao je taj zvaničnik.

XS
SM
MD
LG