Linkovi

Krivokapić: Bivši ministri Leposavić i Spajić odbijaju da vrate diplomatske pasoše


Ministar spoljnih poslova Crne Gore Ranko Krivokapić (Foto: RTCG/Vlada Crne Gore)
Ministar spoljnih poslova Crne Gore Ranko Krivokapić (Foto: RTCG/Vlada Crne Gore)

Šef crnogorske diplomatije Ranko Krivokapić rekao je u utorak da nekoliko čelnika prethodne Vlade, među kojima bivši ministri pravde i finansija Vladimir Leposavić i Milojko Spajić, odbijaju da vrate svoje diplomatske pasoše, i najavio pokretanje upravnog postupka u ovom slučaju.

Odgovarajući na novinarska pitanja posle susreta sa njegovih poljskim kolegom i predsjedavajućim OEBS-a Zbignjevom Rauom na Cetinju, rekao da je prije mjesec dana oko 200 pasoša bilo “suštinski u zloupotrebi”.

Ostalo je 35 diplomatskih pasoša koji nijesu vraćeni. Ministar Leposavić još ne želi da ga vrati. Biće sproveden upravni postupak. Još nekoliko vrhovnika te vlade ne želi to da uradi. Među njima je i ministar Spajić, itd..”, rekao je Krivokapić.

On je naglasio da “zakon važi za sve, a zloupotreba diplomatskih pasoša, ili nešto drugo što imaju na umu, ne može biti tolerisana”.

Krivokapić je, odgovarajući na pitanje novinara o zamrzavanju imovine ruskih državljana, rekao da je Crna Gora u potpunosti usklađena sa mjerama Evropske unije.

Prema njegovim riječima, “ovo što je urađeno je prvi korak u mnogima koji slijede”, a postoje odredbe o objavljivanju imena koje mogu biti pravno tumačene na oba načina”.

On je rekao da se “radi o mjerama koje su unisone, oruđa su nacionalna, ali modeli su manje više isti”, i dodao da će biti “mogućnosti odbrane pojedinačnih prava”.

Ministar vanjskih poslova Crne Gore je naveo da “mi nismo neprijatelji ruskog naroda, već agresije, zloupotrebe rušenja međunarodnog poretka, zločina u Buči”.

“Rusija je agresor, sankcije su način da se ta agresija oslabi, ako ne i zaustavi”, poručio je Krivokapić.

XS
SM
MD
LG