Linkovi

Švedska i Finska u sredu apliciraju za članstvo u NATO, nadaju se da će prevazići primedbe Turske


ARHIVA - Zastave članica NATO-a ispred sedišta u Briselu (Foto: AP/Olivier Matthys)
ARHIVA - Zastave članica NATO-a ispred sedišta u Briselu (Foto: AP/Olivier Matthys)

Švedska i Finska u sredu će predati aplikacije za članstvo u NATO-u, najavila je u utorak švedska premijerka Magdalena Anderson.

"U Švedskoj i Finskoj smo saglasni da zajedno prođemo kroz celi proces i sutra ćemo zajedno predati aplikaciju", rekla je Anderson na zajedničkoj konferenciji za novinare sa finskim predsednikom Saulijem Ninistom u švedskoj prestonici.

Međutim, pristupanje Švedske i Finske alijansi pod znakom je pitanja jer je Turska najavila da će glasati protiv. Da bi neka zemlja postala članica NATO-a, potrebno je da za to glasa svih 30 zemalja. Proces ratifikacije traje oko godinu dana.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je na konferenciji za novinare rekao da Švedska i Finska "ne treba da se trude i šalju delegacije na pregovore u Ankaru".

"Nijedna od ovih zemalja nema jasan, otvoren stav prema terorističkim organizacijama. Pa kako da im verujemo?", upitao je Erdogan i Švedsku nazvao "mrestilištem" za terorističke organizacije, sa teroristima u parlamentu.

Međutim, finski predsednik rekao je u utorak da bi njegova zemlja i Švedska trebalo da postignu sporazum sa Turskom o pristupanju te dve zemlje alijansi.

"Izjave iz Turske su se brzo promenile i postale oštrije proteklih nekoliko dana. Međutim, siguran sam da ćemo, uz konstruktivne razgovore, rešiti situaciju", poručio je Ninisto u obraćanju švedskom parlamentu.

Takođe je dodao da je pre mesec dana razgovarao telefonom sa turskim predsednikom i da je upućena poruka podrške članstvu Finske i Švedske.

"Međutim, prošle nedelje je rekao da to ne podržava. To znači da se razgovori nastavljaju. Optimista sam", naglasio je finski predsednik.

Švedska i Finska nadaju se brzom pristupu NATO-u, koji je uzrokovala ruska invazija na Ukrajinu. Švedska premijerka i finski predsednik sastaće se u četvrtak sa američkim predsednikom Džo Bajdenom s kojim će razgovarati o aplikaciji za članstvo u NATO-u.

Ninisto je ocenio da bi brza ratifikacija u SAD mogla da olakša put do članstva dve zelje, koje su se zajedno pridružile EU 1995. godine.

"Ako imate brz proces tamo, to pomaže kada je reč o vremenskom roku za celi proces", rekao je Ninisto na konferenciji za novinare sa Anderson.

U međuvremenu, iz Bele kuće je saopšteno da je američka administracija uvedena da NATO može da postigne konsenzus o članstvu Finske i Švedske.

"Znamo da ima mnogo podrške za članstvo Švedske i Finske", rekla je portparolka Karin Žan Pjer.

Odluka Švedske i Finske da se pridruže NATO-u je istorijska i okočava decenijske politike vojne neutralnosti.

Ruski predsednik Vladimir Putin je, reagujući na ove najave, rekao da "što se tiče širenja NATO-a i novih članica Švedske i Finske, Rusija nema problema sa tim državama".

Ipak, optužio je SAD da koriste proširenje kako bi "agresivno" pogoršale već lošu globalnu bezbednosnu situaciju. Takođe je najavio da će Rusija odgovoriti ako alijansa približi oružje ili vojsku ruskoj granici.

XS
SM
MD
LG