Linkovi

Broj umrlih od koronavirusa u svetu premašio 400 hiljada


Ljudi stoje u redu za namirnice u gradu Čelsi, Masačusets

U svetu je od koronavirusa umrlo više od 400 hiljada ljudi, pokazuju novi podaci univerziteta Džons Hopkins. Međutim, mnogi eksperti smatraju da je taj broj sigurno veći jer mnogi preminuli nisu testirani na virus, prenosi AP.

Broj umrlih je postao rekordan u nedelju, dan pošto je vlast u Brazilu odlučila da prestane da objavljuje broj zaraženih i umrlih od Kovida 19.

Mnogi su to shvatili kao pokušaj te zemlje da sakrije prave dimenzije infekcije - čije je žarište trenunto u Južnoj Americi.

U Brazilu je, prema poslednjim dostupnim podacima, od koronavirusa umrlo 34 hiljade ljudi, što tu zemlju svrstava posle SAD i Britanije.

U SAD je od koronavirusa umrlo 110 hiljada ljudi, dok je u Evropi zabeleženo 175 hiljada umrlih od Kovida 19.

Širom sveta, prema podacima Džons Hopkinsa, virusom je zaraženo najmanje 6,9 miliona ljudi.

Svetska zdravstvena organizacija je preporučila da se maske i dalje nose na svim javnim mestima gde postoji rizik od prenošenja virusa dok traje pandemija.

U SZO su rekli za Rojters da ohrabruju vlade da svojim građanima preporuče nošenje maski i to onih od tkanine, a ne medicinskih. Nošenje maski u nekim državama je obavezno, dok ih druge prepodučuju.

Ranija saopštenja SZO sugerisala su da nema dovoljno dokaza da maske treba da nose i zdravi ljudi, već samo oni koji su bolesni ili neguju obolele.

XS
SM
MD
LG