Linkovi

Suđenje novinarki uhapšenoj tokom rasnih nemira u SAD


ARHIVA - Policija hapsi reporterku "Demojn redžistra" Andreu Zahuri tokom prostesta "Životi crnaca su važni" sa kog je izveštavala, 31. maja 2020. u Demojnu, u Ajovi. (Foto: AP/Katie Akin)
ARHIVA - Policija hapsi reporterku "Demojn redžistra" Andreu Zahuri tokom prostesta "Životi crnaca su važni" sa kog je izveštavala, 31. maja 2020. u Demojnu, u Ajovi. (Foto: AP/Katie Akin)

Sud američke savezne države Ajova saslušaće argumente drugog dana suđenja novinarki uhapšenoj tokom izveštavanja o protestu "Životi crnaca su važni" (Black Lives Matter) u gradu Demojn u maju prošle godine.

Andrea Zahuri, reporterka dnevnika Demojn redžister, poprskana je suzavcem i na kratko zadržana pošto su se policija i demonstranti sukobili tokom protesta zbog smrti Džordža Flojda, koji je ubijen tokom privođenja u Mineapolisu, u Minesoti. U to vreme, Zahuri je bila sa svojim tadašnjim dečkom Spenserom Robnetom, koji se suočava sa istim optužbama zbog odbijanja da se raziđu i ometanja rada službenih lica.

Advokat odbrane rekao je porotnicima u ponedeljak da je Zahuri pogrešno uhapšena dok je radila svoj posao novinara.

Tokom protesta 31. maja, neki demonstranti bacali su flaše vode i kamenje na policiju. Neki su takođe razbijali izloge i demolirali prodavnice.

Policajac Luk Vilson rekao je u ponedeljak da Zahuri nije napustila to područje kada je više puta koristio suzavac da rastera gomilu i da nije znao da je ona novinarka.

Ako bude osuđena, Zahuri bi mogla da se suoči sa novčanom kaznom od 600 dolara i zatvorom do 30 dana po svakoj optužbi, iako je Asošijeted pres izvestio da bi takva dužina zatvorske kazne bila neobična.

Slučaj je privukao pažnju zagovornika ljudskih prava i slobode štampe, novinarskih škola i medijskih kompanija koji su zatražili od vlasti da odustanu od optužbi jer je, kažu, Zahuri samo obavljala posao novinara.

"To što se ovo suđenje uopšte dešava predstavlja kršenje prava na slobodu štampe i nepravdu", napisao je urednički tim Demojn redžistra u redakcijskom komentaru.

Zvaničnici su tvrdili da novinari nemaju pravo da ignorišu naredbe policije o razilaženju, dodajući da je slična naredba data i 90 minuta ranije.

Američki merač slobode štampe (Press Freedom Tracker), koji prati "kršenje slobode štampe", saopštio je da nije upoznat sa suđenjem novinaru koji je bio na zadatku u SAD od 2018. godine.

Grupa je saopštila da je više od 125 novinara privedeno tokom građanskih nemira širom zemlje 2020. Od njih, ukupno 13, uključujući Zahuriju, još može da se suoči sa krivičnim gonjenjem.

XS
SM
MD
LG