Linkovi

Dnevnik sa Aljaske dobio Pulicera za službu javnosti, Rojtersu nagrada za fotografiju


Policija hapsi demonstrantkinju protiv zakona o izručenju, na protestima u Hong Kongu 2. septembra 2020. Rojters je osvojio Pulicerovu nagradu za seriju fotografija sa tih protesta.

Dnevnik sa Aljaske, Enkoridž Dejli Njuz i portal Propublika osvojili su Pulicerovu nagradu za novinarstvo u službi javnosti pošto su otkrili da trećina sela na Aljasci nema nikakvu policijsku zaštitu. U seriji tekstova, oni su se bavili rasprostranjenim seksualnim zlostavljanjem i napadima u selima u kojima pretežno žive starosedeoci Aljaske a policije skoro da nema. Nagrada za službu javnosti smatra se najznačajnijom u svih 15 novinarskih kategorija.

Fotografi Rojtersa osvojili su Pulicera za najbolju fotografiju, za snimak prošlogodišnjih protesta u Hong Kongu.

Korijer-Žurnal u Luivilu u Kentakiju dobio je nagradu za aktuelnu priču, za praćenje stotina pomilovanja koje je u poslednji minut dao bivši guverner Met Bevin.

Nagrada za istraživačko novinarstvo pripala je Brajanu Rozentalu, novinaru Njujork Tajmsa, koji je razotkrio kako je hiljadama njujorških taksista uništen život zbog kredita koje su podizali uz velike kamate.

Nagradu za međunarodno izveštavanje odneo je takođe Njujork Tajms za tekstove o tome kako je ruski predsednik Putin koristio "ratovanje iz senke" da podrije Zapad i obnovi Rusiju kao globalnu silu.

Pulicerove nagrade, najprestižnija nagrada u američkom novinarstvu, dodeljuju se od 1917, kada ih je, svojim testamentom, uspostavio izdavač Džozef Pulicer.

Imena dobitnika trebalo je da budu saopštena pre dve nedelje ali su neki novinari iz Pulicerovog odbora, koji broji 18 članova, bili zauzeti praćenjem pandemije koronavirusa.

U normalnim godinama, nagrade se saopštavaju na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku. Ove godine, Dejna Kenedi objavila je vest putem video linka, iz svoje dnevne sobe. “Ironično, ove nagrade su prvi put dodeljene u junu 1917, manje od godinu dana pre izbijanja pandemije španskog gripa 1918”, rekla je Kenedi. “U vreme ogromne neizvesnosti, jedno je sigurno – novinarstvo nikada ne prestaje.”

Sijetl Tajms je podelio (sa portalom Propublika) nagradu za nacionalno izveštavanje, za svoju seriju članaka o greškama u dizajnu Boingovog aviona 737 Max koje su dovele do dve fatalne nesreće. Propublika je nagrađena za istragu Sedme flote američke mornarice posle nekoliko smrtonosnih nesreća na moru.

Prvi put je dodeljena i nagrada za “audio izveštavanje”, koja je pripala radijskoj emisiji “This American Life” kao i reporterima Los Anđeles Tajmsa i Vajs Njuz za epizodu u kojoj je istražena politika Trampove administracije “Ostanite u Meksiku”, zbog koje su desetine hiljada tražilaca azila bile “zaglavljene” na južnoj strani američke granice sa Meksikom.

Vašington Post je osvojio nagradu za seriju članaka o mestima na planeti koja su se zbog klimatskih promena već zagrejala za 2 stepena Celzijusa, što je prag za koji stručnjaci upozoravaju da će biti katastrofalan ako bude pređen na globalnom nivou.

Pulicerove nagrade često pripadaju poznatim dnevnicima kao što su Vašington Post i Njujork Tajms, ali i skreću pažnju na rad novinara i urednika malih, lokalnih listova.
Pulicerove nagrade često pripadaju poznatim dnevnicima kao što su Vašington Post i Njujork Tajms, ali i skreću pažnju na rad novinara i urednika malih, lokalnih listova.

Njujork Tajms koji je do sada osvojio rekordnih 127 Pulicerovih nagrada ove godine je dodao još tri, ukljčujući onu za esej Nikol Hane-Džons kojim je otvoren veliki “Projekat 1619”, koji se bavi istorijom ropstva u Americi. Odbor za Pulicerovu nagradu je posebno pomenuo Ajdu Bi Vels, afroameričku istraživačku novinarku i aktivistkinju za građanska prava.

Nagrade za novinarstvo često pripadnu uglednim i poznatim institucijama kao što su Njujork Tajms ili Vašington Post ali ih takođe osvajaju i lokalne publikacije čiji rad često ne privlači nacionalni pažnju. Džefri Gerit, urednik malog dnevnika Palestajn Herald-Pres u mestu Palestajn u Teksasu osvojio je nagradu za uvodnik za kolumne u kojima je opisao kako su neki zatvorenici pre suđenja umirali u zatvorima bez adekvatne zdravstvene zaštite.

Pulicerove nagrade se takođe dodeljuju u sedam književnih, dramskih i muzičkih kategorija.

Drugi Pulicer za Vajtheda

Kolson Vajthed osvojio je Pulicera za roman “Nickel Boys” koji opisuje zlostavljanje učenika u jednoj školi – popravnom domu na Floridi za vreme rasne segregacije. Istu nagradu je dobio za svoj prvi roman "Podzemna železnica".

Kolson Vajthed razgovara sa čitaocima u Parizu, 20. juna 2017. nakon što je osvojio Pulicerovu nagradu za roman "Podzemna železnica".
Kolson Vajthed razgovara sa čitaocima u Parizu, 20. juna 2017. nakon što je osvojio Pulicerovu nagradu za roman "Podzemna železnica".

Nagrada za muziku pripala je operi Entonija Dejvisa “Petorka iz Central parka” o petoro afroameričkih i latinoameričkih tinejdžera koji su nepravedno osuđeni u slučaju silovanja jedne džogerke u Central parku 1989. I 1990. Godine.

Kompletna lista dobitnika.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG