Linkovi

Prva pilula za kontracepciju bez recepta odobrena u SAD


Kontraceptivna pilula Opil farmaceutske kompanije Perigo. (Foto: AP)T

Zvaničnici u Sjedinjenim Državama su odobrili prvu kontraceptivnu pilulu bez recepta u zemlji, što će omogućiti Amerikankama da kupuju kontracepciju u istom delu apoteka i prodavnica gde kupuju aspirin ili kapi za oči.

Federalna uprava za hranu i lekove (FDA) saopštila je da je dozvolila da se pilula Opil farmaceutske kompanije Perigo, koja se uzima jednom dnevno, prodaje bez lekarskog recepta, što je prvi put u Americi da je neko kontraceptivno sredstsvo dostupno svima. Kompanija će početi isporuke pilule početkom naredne godine, a neće biti ograničenja godina za kupce.

Pilule na bazi hormona su odavno najčešća forma kontrole rađanja u SAD, i od 1960-ih ih koriste desetine miliona žena. Do sada je, međutim, za svaku pilulu bio potreban recept.

Medicinska društva i grupe za ženska prava zalažu se za široki pristup pilulama za kontracepciju, podsećajući da je 45% od ukupno šest miliona trudnoća godišnje u SAD - neplanirano. Tinejdžerke i mlade devojke, žene drugih rasa osim bele, i žene sa nižim primanjima kažu da im je teže da dodđu do recepta i da podignu pilule iz apoteke. Neki od problema za njih su plaćanje posete lekaru, izlazak sa posla i pronalazak nekoga da se stara o njihovoj deci za to vreme.

“Ovo zaista predstavlja transformaciju pristupa kontraceptivnoj zaštiti i zdravstvenoj nezi", ističe Keli Blančard, predsednica neprofitne organizacije Ibis Reproductive Health, koja je podržala davanje zelenog svetla za Opil. “Nadamo se da će ovo pomoći ženama da prebrode postojeće barijere."

Kompanija Perigo, sa sedištem u Irskoj, nije objavila cenu pilule. Lekovi bez recepta su, generalno, mnogo jeftiniji od lekova na recept, ali ih obično ne pokriva osiguranje.

ARHIVA - Devojke protestuju ispred zgrade Vrhovnog suda u Vašingtonu zbog odluke Trampove administracije koja poslodavcima omogućava da ne pokrivaju troškove kontracepcije svojim zaposlenima, 25. marta 2015. (Foto: AP/Chalres Dharapak)
ARHIVA - Devojke protestuju ispred zgrade Vrhovnog suda u Vašingtonu zbog odluke Trampove administracije koja poslodavcima omogućava da ne pokrivaju troškove kontracepcije svojim zaposlenima, 25. marta 2015. (Foto: AP/Chalres Dharapak)

Federalna vlada morala bi da promeni regulativu da bi primorala kompanije za zdravstveno osiguranje da pokriju ipilule bez recepta, a borci za ženska prava pozivaju Bajdenovu administraciju da sprovede tu promenu.

Mnogi lekovi koji su danas u čestoj upotrebi proteklih decenija su promenili status i postali dostupni bez recepta - uključujući lekove za bol, gorušicu i alergije. Kontraceptivne pilule bez recepta su dostupne u većim delovima Južne Amerike, Azije i Afrike.

Perigo je dostavio FDA podatke prikupljene tokom višegodišnjih istraživanja da dokaže da žene mogu da razume i prate uputstva o korišćenju pilule. Odobrenje je dato uprkos tome što su neki zvaničnici FDA izrazili zabrinutost zbog rezultata kompanije, uključujući pitanje da li žene koje imaju određena zdravstvena stanja mogu da procene i razumeju da ne bi trebalo da uzimaju tu pilulu.

Odluka FDA se odnosi samo na Opil. To je starija klasa kontraceptivne pilule, koja se nekad zove "mini-pilula", koja sadrži jedan sintetički hormon i generalno ima manje sporednih efekata od većine popularnijih pilula sa kombinovanim hormonima (progesteronom i estrogenom).

Međutim, aktivisti za zdravlje žena nadaju se da će odluka utrti put da još više pilula za kontracepciju bez recepta bude dostupno u SAD, a da na kraju isto bude važilo i za pilule za abortus.

Odluka FDA nema nikakve veze sa sudskom bitkom koja se trenutno vodi oko pilule za abortus mifepriston. Studije u prijavi kompanije Perigo Upravi za hranu i lekove počele su godinama pre nego što je Vrhovni sud ukinuo presudu u slučaju Rou protiv Vejda, čime je ograničen pristup abortusu širom Sjedinjenih Država.

Dok neke države ograničavaju reproduktivna prava žena, FDA je bila pod pritiskom demokratskih političara, aktivista i profesionalaca iz oblasti medicine da olakšaju pristup pilulama za kontracepciju. Američka medicinska asocijacija i vodeće profesionalno društvo ginekologa i akušera podržalo je zahtev da Opil dobije status prodaje bez recepta.

Nezavisni panel savetnika Uprave za hranu i lekove jednoglasno je glasao za to na pretresu u maju, na kome su desetine govornika pozvale na odobravanje prodaje Opila u Americi.

XS
SM
MD
LG