Linkovi

Kontracepcija za njujorške srednjoškolke


NYC Schools expand birth control availability
NYC Schools expand birth control availability

Više od 7,000 devojaka u Njujorku svake godine ostaje u drugom stanju pre nego što napune sedamnaest godina.

Više od 7,000 devojaka u Njujorku svake godine ostaje u drugom stanju pre nego što napune sedamnaest godina. Gotovo dve trećine njih odlučuju se za abortus. Neke od njujorških državnih srednjih škola sada sprovode program kojim se učenicama pružaju kontraceptivna sredstva ako to zatraže, a on je proširen da uključi čak i 14-godišnjakinje. Tom potezu se protive neki roditelji.

Svake godine u Njujorku, više od 2,500 devojaka mladjih od 18 godina postaju majke, a mnoge od njih zbog toga prekinu školovanje. Zato su zvaničnici prošle godine započeli program u 13 srednjih škola sa visokom stopom trudnoće medju učenicama, kako bi im se pružila besplatna hormonalna kontraceptivna sredstva.

Kondomi su učenicima na raspolaganju od ranije, ali sada devojke mogu da zatraže kontraceptivne injekcije Depo-Provera ili Plan-B, sredstvo za hitne situacije koje se uzima posle seksa u kome nije korišćena zaštita. Gradonačelnik Majkl Blumberg kaže da je taj program – neophodan.

"Dobra vest je što smo u proteklih deset godina smanjili broj trudnih tinejdžerki za 25%. Loša vest je što i dalje postoji strahovito mnogo devojaka koje veoma rano ostaju u drugom stanju.”

Mišel Hendlmen je medicinska sestra – babica i majka dvoje srednjoškolaca. Ona kaže da zakon države Njujork daje tinejdžerima pravo na kontrolu radjanja i abortus a da se o tome ne obaveste roditelji.

"One imaju pravo na besplatnu negu uz zaštićenu privatnost, na sprečavanje infekcija, testiranje na HIV virus kao i pravo da se zaštite od trudnoće.”

Roditelji mogu da svoju decu povuku iz tog programa. Medjutim, Mona Dejvids, koja je na čelu Unije roditelja grada Njujorka, kaže da većina roditelja nije obaveštena o programu.

"Nije u redu da gradonačelnik Blumberg i Sekretarijat za obrazovanje zaobidju naša prava i dozvole našoj deci da koriste hemijsko-hormonalni koktel lekova bez našeg pristanka.”

Ona kaže da škole ne smeju da učenicima daju druge lekove, pa čak ni aspirin, bez pristanka roditelja, te da još nisu poznati dugoročni efekti hormonalnih kontraceptivnih sredstava.

Medjutim, Hendlman kaže da su Depo-Provera I Plan B sigurni lekovi.

"Oni ne sadrže estrogen koji je dovodjen u vezu sa pojavom krvnih ugrušaka, tako da zapravo nema nikakvih opasnih sporednih efekata. Rizik trudnoće je daleko veći rizik po zdravlje.”

Učenice jedne državne škole na Menhetnu imale su različita mišljenja…

"Ja lično ne bih volela da moji roditelji znaju”.

"Mislim da treba da to kažemo roditeljima jer još nismo potpuno odrasle.”

"Roditelji bi trebalo da dozvole svojoj deci da dobiju te injekcije jer ako dobijete dete sa 16 godina to može da vam uništi život.”

Mona Dejvids, medjutim, kaže da postoji bolji način za sprečavanje trudnoće medju tinejdžerkama.

"Ako je gradonačelniku Blumbergu zaista stalo do naše dece i sprečavanja trudnoće tinejdžerki, trebalo bi da investira u naše škole, da vrati novac u školske budžete, da bismo mogli da imamo dodatne programe i aktivnosti za tinejdžere.”

Dejvids kaže da njena grupa planira da tuži grad zahtevajući obavezni roditeljski pristanak na pružanje kontraceptivnih sredstava učenicama.
XS
SM
MD
LG