Linkovi

Žene teško do kontracepcije


Ռուսաստանի նախագահ Վլադիմիր Պուտինի այցը Ադրբեջան, 2013թ. օգտոստոսի 13
Ռուսաստանի նախագահ Վլադիմիր Պուտինի այցը Ադրբեջան, 2013թ. օգտոստոսի 13

U fokusu Svetskog dana stanovništva problem pristupa kontracepciji u siromašnim zemljama.

Ujedinjene nacije su 11. jul proglasile Svetskim danom stanovništva 2012, s tim što je ove godine naglasak na dostupnosti reproduktivnog zdravlja. Ujedinjene nacije ukazuju da se broj žena u najsiromašnijim zemljama koje bi htele da koriste kontracepciju – a ne mogu – povećao za 9 miliona.

Na svetu već ima sedam milijardi stanovnika. Polovina od toga je mlađa od 25 godina. Džon Siger je predsednik organizacije „Populejšn konekšn“ (Population Connection), koja se zalaže za stabilizaciju broja stanovnika.

"Svetskom stanovništvu pridodajemo četvrt miliona ljudi dnevno, a naravno, sama planeta se ne povećava", kaže Siger.

On dodaje da bi sve žene trebalo da budu u stanju da odlučuju o veličini svoje porodice, a kada to mogu, obično se opredeljuju za manji broj dece. Međutim, u nedavnom izveštaju Ujedinjenih nacija se navodi da 222 miliona žena u svetu koje neće da ostanu u drugom stanju ili bi to odložile, ne mogu to da kontrolišu. I takođe, navodi se da se broj žena koje ne koriste kontracepciju u najsiromašnijim zemljama na svetu u protekle četiri godine povećao.

Među tim zemljama su i Pakistan i Indija. Ilham Džafer je stigla u Sjedinjene Države kao dete. Njena majka je Pakistanka, a otac Indijac. Ona kaže da je razgovor o kontroli rađanja u zemljama njenih roditelja često zabranjen iz verskih ili kulturoloških razloga.

"Ako žena ostane u drugom stanju pre nego što je to planirala, uopšte ne razmišlja o obrazovanju, o svojoj karijeri i raznim drugim stvarima", priča Džafer.

Ona još objašnjava da to stvara zajednicu sastavljenu od mladih majki koje ne mogu mnogo da zarađuju, što konačno utiče i na nacionalnu ekonomiju.

Još jedna siromašna zemlja sa velikim stanovništvom je Etiopija. Mahala Dedžen je stigla u Sjedinjene Države pre dve godine i kaže da se porodično planiranje u Etiopiji poboljšalo.

"Ranije, iz godine u godinu, rađali ste decu. Sada porodica kontroliše rađanje dece", kaže Dedžen.

Ujedinjene nacije se zalažu da se univerzalna dostupnost reproduktivnog zdravlja obezbedi do 2015. Ilham Džafer misli da zna kako to može da se ostvari.

"Mislim da je jedino rešenje obrazovanje žena. Ako obrazujete ženu, vi obrazujete celu porodicu", zaključuje Džafer.
XS
SM
MD
LG