Linkovi

Vrhovni sud privremeno blokirao ograničenja na upotrebu pilule za abortus


Kombinacija pilula za abortus (Foto: Elisa WELLS / PLAN C / AFP)
Kombinacija pilula za abortus (Foto: Elisa WELLS / PLAN C / AFP)

Sekretarijat za pravosuđe zatražio je u petak od Vrhovnog suda da interveniše i ukine restrikcije na upotrebu pilule za abortus.

Bajdenova administracija i proizvođač pilule mifepriston naveli su u zahtjevu podnesenom najvišoj sudskoj instanci u zemlji da tableta možda neće biti dostupna mjesecima ako na snagu stupe ograničenja koja su uveli niži sudovi.

Konzervativni sudija Vrhovnog suda Semjuel Alito odlučio je da privremeno zaustavi sprovođenje presuda nižih sudova, da bi se sudu dalo vrijeme da razmotri zahtjev Bajdenove administracije. To znači da će pilula za abortus i dalje biti dostupna na tržištu u trenutnom obimu. Konzervativne sudije imaju većinu u Vrhovnom sudu, 6 naprema 3.

Sekretarijat je tražio od Vrhovnog suda da zaustavi sprovođenje odluke sudije federalnog suda u Teksasu kojom se značajno ograničava distribucija pilule, dok traju drugi sudski procesi.

Odvojeni federalni apelacioni sud prethodno je presudio da se tableta za abortus mifepriston može koristiti za sada, ali je smanjio period kada lek može biti uzet i naveo da se ne može poslati poštom.

Odluka doneta u sredu privremeno je suzila presudu sudije nižeg suda u Teksasu kojom je potpuno blokirano odobrenje Uprave za hranu i lekove za najčešći način abortusa u zemlji.

Ipak, sprečavanje slanja pilule poštom predstavlja još jedno značajno ograničenje pristupa abortusu u SAD, manje od godinu dana nakon ukidanja presude u slučaju Ro protiv Vejda, što je rezultiralo potpunom zabranom prekida trudnoće u više od desetak američkih država.

"Nastavićemo da se borimo pred sudovima, verujemo da je zakon na našoj strani i pobedićemo“, izjavila je u četvrtak portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer, obraćajući se novinarima iz Dablina tokom posete predsednika Džo Bajdena.

Mifepriston je odobrila Federalna agencija za hranu i lekove pre više od dve decenije i koristi se u kombinaciji sa drugim lekom, misoprostolom.

U presudi prošle nedelje, federalni sudija je blokirao odobrenje FDA za pilulu nakon tužbe protivnika upotrebe tog leka. Odluka jednog sudije da poništi medicinske odluke regulatora je bez presedana.

Nešto pre ponoći u sredu, Okružni apelacioni sud u Nju Orleansu presudio je da bi prvobitno odobrenje FDA za mifepriston 2000. godine moglo da ostane na snazi.

Međutim, tročlani panel je odlukom 2:1 odložio izmene koje je napravio regulator od 2016, kojima su ublažena pravila za prepisavanje i davanje mifepristona. To je uključivalo produženje perioda trudnoće kada lek može da se koristi, sa sedam nedelja na deset, i takođe dozvolu da se šalje poštom, bez potrebe da se poseti lekarska ordinacija.

Tužbu protiv odobrenja pilule podnela je organizacija "Savez za odbranu slobode", koja je takođe bila uključena u slučaj u okviru kojeg je ukinuta presuda u slučaju Ro protiv Vejda.

"Odluka okružnog suda je značajna pobeda za lekare koje predstavljamo, zdravlje žena i svakog Amerikanca koji zaslužuje odgovornu federalnu vladu koja deluje u okviru zakona“, rekla je Erin Holi, predstavnica te organizacije.

Dvojicu sudija koji su glasali za veća ograničenja imenovao je bivši predsednik Donald Trump. Treću sudiju imenovao je bivši predsednik Džordž V. Buš. Ona je rekla da bi za sada potpuno odložila presudu nižeg suda da bi se dozvolili usmeni argumenti u slučaju.

Neizvesnosti je doprinela i odluka federalni sudija u državi Vašington prošle nedelje da FDA ne radi ništa što bi moglo da blokira dostupnost mifepristona u 17 demokratskih država koje su podnele tužbu da bi ga zadržale na tržištu. Sudija u tom slučaju još nije odgovorio na zahtev Sekretarijata za pravosuđe za dodatna razjašnjenja ove nedelje.

Apelacioni sud je u odluci od srede u većini napomenuo da Bajdenova administracija i proizvođač mifepristona "upozoravaju na značajne javne posledice" koje bi nastale ako bi lek bio potpuno povučen sa tržišta na osnovu presude nižeg suda.

Međutim, sudije su ocenile da su promene kojima je FDA olakšala dobijanje mifepristona od 2016. godine, manje značajne nego prvo odobrenje leka 2000. godine.

Kada je lek prvi put odobren 2000. godine, FDA je ograničila njegovu upotrebu na do sedam nedelja trudnoće. Takođe su bile potrebne tri lične posete ordinaciji. Prva za davanje mifepristona, sledeća za davanje drugog leka misoprostola i treća za rešavanje bilo kakvih komplikacija. Takođe je bio potreban lekarski nadzor i sistem izveštavanja za sve ozbiljne posledice vezane za lek.

Demokratski lideri u saveznim državama gde je abortus i dalje legalan rekli da se pripremaju za slučaj da zalihe mifepristona budu ograničene.

Guvernerka Države Njujork, Keti Hokal izjavila je u utorak da će njena država nabaviti 150 hiljada doza misoprostola.

Direktori farmaceutskih kompanija su ove nedelje takođe potpisali pismo u kome su osudili presudu u Teksasu i upozorili da bi odobrenje drugih lekova od strane FDA moglo biti ugroženo, ako odluka okružnog sudije Metjua Kacmarika ostane na snazi.

U suštini teksaške tužbe je tvrdnja da je prvobitno odobrenje FDA mifepristona bilo pogrešno jer agencija nije adekvatno proverila bezbednosne rizike.

Mifepriston su koristili milioni žena u proteke 23 godine. Iako je manje drastična od potpunog poništenja odobrenja leka, poslednja presuda i dalje predstavlja veliki izazov za Federalnu upravu za hranu i lekove koji nadzire kako se lekovi na recept koriste u SAD-u.

Uobičajeni sporedni efekti leka sa mifepristonom uključuju grčeve, krvarenje, mučninu, glavobolju i proliv. U retkim slučajevima, žene mogu da dožive višak krvarenja koji zahteva hiruršku proceduru da se zaustavi.

Ipak, u ublažavanju ograničenja mifepristona, regulatori navode " izuzetno nisku stopu ozbiljnih neželjenih posledica" uzimanja leka.

Više od 5,6 miliona žena u SAD je koristilo lek do juna 2022, prema podacima FDA. U tom periodu agencija je primila 4.200 izveštaja o komplikacijama kod žena.

XS
SM
MD
LG