Linkovi

Pregovarači optimisti, najavljuju napredak u iranskom nuklearnom sporazumu


ARHIVA - Lansiranje iranske rakete koja nosi satelit, zvane Zuljanah, tokom lansiranja sa nepoznate lokacije u Iranu.
ARHIVA - Lansiranje iranske rakete koja nosi satelit, zvane Zuljanah, tokom lansiranja sa nepoznate lokacije u Iranu.

Glavni pregovarači u obnovljenim razgovorima o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. nagovestili su u nedelju da su optimisti u pogledu mogućnosti postizanja sporazuma o nametanju ograničenja obogaćivanju uranijuma Teheranu.

"Stojimo na pet minuta ili pet sekundi od cilja", rekao je ruski ambasador Mihail Uljanov novinarima ispred bečke Palate Koburg, četiri dana od početka pregovora. On je rekao da su preostala "tri ili četiri pitanja" za rešavanje.

"Oni su osetljiva, posebno za Irance i Amerikance", rekao je Uljanov. "Ne mogu da garantujem, ali je utisak da se krećemo u dobrom smeru".

Enrike Mora, glavni pregovarač Evropske unije, takođe je rekao da je "apsolutni" optimista u pogledu dosadašnjeg napretka pregovora.

"Napredujemo i očekujem da ćemo uskoro zatvoriti pregovore", rekao je on iranskim medijima.

Pregovarači iz Irana, SAD i Evropske unije nastavili su u četvrtak indirektne razgovore o oronulom nuklearnom sporazumu sa Teheranom nakon višemesečnog zastoja u pregovorima.

Od de fakto kolapsa sporazuma, Iran koristi napredne centrifuge i ubrzano povećava svoje zalihe obogaćenog uranijuma.

Iran je 2015. sklopio nuklearni sporazum sa SAD, Francuskom, Nemačkom, Britanijom, Rusijom i Kinom. Sporazumom je Iran pristao da ograniči svoje obogaćivanje uranijuma pod nadzorom inspektora UN u zamenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

Tada je američki predsednik Donald Tramp jednostrano povukao SAD iz sporazuma 2018. godine, rekavši da će pregovarati o jačem sporazumu, ali to se nije dogodilo. Iran je počeo da krši uslove sporazuma godinu dana kasnije.

XS
SM
MD
LG