Linkovi

Prostest "1 od 5 miliona": Kucanje na Vučićeva vrata


Učesnici protesta "1 od 5 miliona" ispred vrata Predsedništva Srbije, tokom skupa u Beogradu, Srbija, 11. januara 2020. (Foto: Ognjen Zorić, RSE)

U sklopu posećivanja institucija i podsećanja da treba da rade svoj posao, građani u 58. protestu u organizaciji pokreta "Jedan od pet miliona" ove subote u Beogradu kucali su na vrata predsednika Srbije Aleksandra Vučića poručujući da je uzurpirao institucije, da krši Ustav i da se ponaša kao diktator.

Građani će osloboditi Predsedništvo, poručio je jedan od organizatora protesta Srđan Marković simbolično kucajući na vrata predsednika.

"Ovo nije tvoj narod, već se mi svi borimo za bolju Srbiju", rekao je Marković zahvaljujući se pripadnicima jedinice Vojne policije "Kobre", koji čuvaju zgradu Predsedništva i koji su dozvolili demonstrantima da mirno priđu vratima zgrade koju čuvaju.

"Ne treba da se delimo Mi smo narod ove zemlje i borimo se za bolju budućnost", piručio je Marković.

Posetu predsedniku okupljeni su obeležili uzvikivanjem "Vučiću lopove", uz zapaljene navijačke baklje.

On je poručio da su protesti jedini način da u Srbiji dođe do promena, zahvaljujući se građanima što već više od godinu dana istrajavaju u protestima svake nedelje.

Nalepnice sa simboličnim cenama za koje će institucije "biti prodate", tokom protesta "1 od 5 miliona" u Beogradu, 11. januara 2020. (Foto: Ognjen Zorić, Radio Slobodna Evropa).
Nalepnice sa simboličnim cenama za koje će institucije "biti prodate", tokom protesta "1 od 5 miliona" u Beogradu, 11. januara 2020. (Foto: Ognjen Zorić, Radio Slobodna Evropa).

Okupljanje je prošlo bez incidenata a Maković je najavio da će sledeći protest biti posvećen Oliveru Ivanoviću kojeg je "ovaj režim ubio".

Prethodno, tokom protesne šetnje centralnim begradskim ulicama, Marković je poručio da institucije moraju da se bore za svoju nezavisnost, pošto će u suprotnom Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda, "prodati sve što vredi".

"Aman, ljudi opasuljite se", poručio je Marković kada se kolona zaustavila ispred zgrade Radio televizije Srbije.

On je tu pozvao zaposlene u RTS-u da rade posao u skladu sa profesijom.

Okupljeni građani lepili su po vratima RTS-a nalepnice sa zamišljenm cenama po kojima će ih Vesić "prodati".

Učesnici protesta poručili su i Politici i Radio Beogradu da će i njih zamenik gradonačelnika Goran Vesić jednom prodati ako se ne izbore za svoju nezavisnost i na njihove ulzae zalepili "cene".

Istim nalepnicama prekrivena su i ulazna vrata Narodnog pozorišta i Doma omladine, dok je ispred Ateljea 212 minutom ćutanja odata počast glumici Nedi Arnerić.

Kao i prethodnih večeri, protest je počeo na Platou ispred Filozofskog fakuleta, a protesna kolona kretala se Vasinom pored Narodnog pozorišta, Doma omladine, Politike, Radio Beograda, Ateljea 212 do RTS-a i na kraju Predsedništva.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG