Linkovi

Protest "1 od 5 miliona" posvećen uzbunjivaču


Arhiva - Protesni skup "Jedan od pet miliona" po 42. put održan je u Beogradu, 21. septembra 2019. (Foto: Aleksandra Nenadović, VoA).
Arhiva - Protesni skup "Jedan od pet miliona" po 42. put održan je u Beogradu, 21. septembra 2019. (Foto: Aleksandra Nenadović, VoA).

Antivladin rotest "Jedan od pet miliona", 46. po redu, počeo je u subotu uveče na Platou ispred Filozofskog fakulteta, a prema rečima organizatora, protest je posvećen uzbunjivaču Aleksandru Obradoviću koji je u kućnom pritvoru.

Organizatori kažu da je ove nedelje, pod pritiskom građana, Apelacioni sud poništio odluku Višeg suda kojom je Obradoviću određen pritvor u Centralnom zatvoru u Beogradu.

Obradovićev advokat Vladimir Gajić preneo je reči svog branjenika: "Aleksandar Obradović vam se zahvaljuje do neba za pritisak koji vršite i zato što nije sam jer najgore što može da mu se desi je da ostane sam. Zahvaljujući novinarima i vama, njegov položaj je popravljen i on više nije u kazamatu već kod kuće", rekao je Gajić.

On je naveo da je Obradović poručio i da bi ponovo isto uradio čak i da se vreme vrati.

"Pokazuje se da prokleta avlija opet radi na ovim prostorima. U njoj je sada jedan hrabri Valjevac zato što je otkrio delovanje jedne organizovane kriminalne grupe u Krušiku", istakao je Gajić upućujući molbu okupljenima da ne zaborave Obradovića, te da će tako vlasti morati da ga oslobode.

Gajić, koji je član Pravnog saveta Narodne stranke,rekao je da opozicija neće promeniti svoju odluku o bojkotu predstojećih izbora.

Jedan od organizatora protesta u Novom Sadu, student Dejan Bagarić, rekao je da su napadači koji su ga letos pretukli dobili uslovne osude, što znači da su na slobodi.

On je izjavio da to znači da su "institucije u saradnji s nasilnicima", jer "nisu utvrđeni ni motivi za napad, niti nalogodavac", rekao je Bagarić.

Građani su tokom protestne šetnje u Njegoševoj ulici zastali su ispred zgrade u kojoj stanuje zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić uzvikujući "Vesiću, lopove".

Posle toga, zastali su kod zgrade Komunalne policije na čiji su ulaz zalepili nalepnice sa natpisom "bojkot".

Student i organizator subotnjih šetnji Srđan Marković obratio se građanima ocenivši da je komunalna policija "privatna Vesićeva policija u službi Srpske napredne stranke", a nekoliko učesnika protesta zapalilo je baklje na samom ulazu u zgradu.

Potom su stigli i do zgrade tužilaštva u Katanićevoj ulici i na ulazu ostavili simbolično odštampanih 300.000 evra. Marković je poručio da je to iznos koji je otac ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića "nosio u rancu" kada je išao u jedan hotel, a da tužilaštvo to nije ispitalo.

Marković je tražio od tužilaštva da "radi svoj posao" uz zahtev da Obradović bude pušten iz kućnog pritvora.

XS
SM
MD
LG