Linkovi

Podrška Mariji Lukić ispred Ministarstva pravde u Beogradu


Aktivistkinje mreže "Žene protiv nasilja" ispred Palate pravde u Beogradu (Foto: VOA)
Aktivistkinje mreže "Žene protiv nasilja" ispred Palate pravde u Beogradu (Foto: VOA)

U pet gradova Srbije - Smederevskoj Palanci, Kruševcu, Užicu, Nišu i Beogradu održani su protesti podrške Mariji Lukić, koja zbog seksualnog uznemiravanja vodi proces protiv predsednika opštine Brus Milutina Jeličića Jutke.

U organizaciji mreže "Žene protiv nasilja", desetak aktivistkinja protestovalo je ispred zgrade Ministarstva pravde u Beogradu, a sam povod okupljanja je današnji nastavka ročišta pred Osnovnim sudom u Kruševcu u slučaju Marije Lukić.

Kako je novinarima izjavila rukovodilac službe za žrtve Viktimološkog društva Srbije Jasmina Nikolić, skup podrške je namenjen i svim žrtvama seksualnog nasilja i uznemiravanja, a ovim putem mreža "Žene protiv nasilja" upozorava javnost na sve češće slučajeve seksualnog nasilja:

Skup koji je organizovala mreža "Žene protiv nasilja" ispred Ministarstva pravde Srbije
Skup koji je organizovala mreža "Žene protiv nasilja" ispred Ministarstva pravde Srbije

"Vrlo je teško u maloj sredini, gde se svi poznaju, gde postoje lokalni moćnici, progovoriti o nečemu i biti posle izložen napadima od okoline i osudama. Mi još živimo patrijarhalnim sredinama. Čak i u većim gradovima teško je ženama da progovore, a u tako malim je još teže", ukazala je Nikolić.

Natalija Simović iz inicijative "Ne davimo Beograd" je za Glas Amerike istakla da Milutin Jeličić ima sve poluge moći u svojim rukama, da je angažovao najbolje advokate i da je deo sistema. U takvoj situaciji jedino što vam preostaje je da se obratite javnosti, ističe Simović:

"Mi smo u maju bili u Brusu i to je bilo evidentno koliko je strašno - vi imate grad koji je ucenjen, vi imate ljude koji ne smeju da progovore, koji šapatom prolaze pored vas. Mi smo otišli autobusom da podržimo Mariju, i tu je bilo stotine Jutkinih podržavalaca, i drugih građana Brusa, ljudi koji su ucenjeni i koji ne mogu da progovore o nečemu što je očigledno. Znači da je on čovek koji zloupotrebljava moć", poručila je Simović.

Kako još ističe mreža "Žene protiv nasilja", žene u Srbiji, uključujući i žene iz javne sfere i politike su svakodnevno izložene seksualnom nasilju i uznemiravanju, a prema istraživanju Misije OEBS u Srbiji, sprovedenom na uzorku od više od 2.000 žena, dve od pet ispitanih žena navele su da su doživele seksualno uznemiravanje u nekom trenutku od svoje 15. godine pa nadalje.

Čak 18 odsto je navelo da je doživelo takvo iskustvo u poslednjih 12 meseci, saopštila je mreža "Žene protiv nasilja".

Skupovi protiv nasilja nad ženama u pet gradova Srbije
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00

XS
SM
MD
LG